CO2-registratie voor bedrijven verplicht
Bent u al voorbereid?
Bent u al voorbereid?
Vanaf 1 januari 2024 gaat een nieuwe wetgeving in: de Normerende Regeling Werkgebonden Personenmobiliteit. Dit is een onderdeel van de Omgevingswet die al eerder zou ingaan, maar dit is wederom uitgesteld naar 1 januari 2024. De Normerende Regeling Werkgebonden Personenmobiliteit houdt in dat bedrijven met meer dan honderd medewerkers vanaf dat moment de CO2-uitstoot moeten registreren van al het zakelijk en woon-werkverkeer van de medewerkers. De geregistreerde gegevens van het voorgaande jaar moeten jaarlijks vóór 30 april gerapporteerd worden aan een loket van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Heeft uw organisatie de rit- en CO2-registratie al geregeld? Lees hier hoe Reisbalans u hiermee kan helpen.
Als werkgever mag u zelf bepalen hoe u de CO2-registratie voor uw bedrijf aanpakt. Maar om de CO2-uitstoot van al uw woon-werk en zakelijke verkeer te registreren, heeft u een flink administratief vraagstuk te pakken.
Een makkelijke oplossing hiervoor is het automatisch laten registreren van de gemaakte reizen. Hierbij wordt automatisch de CO2-uitstoot per vervoermiddel berekend en blijft de privacy van uw werknemer gewaarborgd.
Reisbalans kan alle reisbewegingen met allerlei vormen van vervoer registreren. Denk aan de het OV of de (deel)auto, maar ook aan de fiets, scooter of wanneer uw werknemer thuis werkt. Hierbij wordt niet alleen geregistreerd welk reisdoel de rit heeft (zakelijk of woon-werk), maar ook welk vervoermiddel is gebruikt, welke afstand is afgelegd én wat de CO2-uitstoot per rit is.
Al deze informatie wordt volgens de AVG-regels voor u verzameld en vervolgens in één duidelijk overzicht gezet. U ziet dan precies wat de (individuele) CO2-uitstoot van uw organisatie is.
Laat alle ritten van uw werknemers automatisch registreren met onze handige tools, zoals een mobiliteitskaart en app met GPS-tracker. Van elke rit wordt automatisch de CO2-uitstoot berekend.
Reisbalans zorgt ervoor dat de ritten overzichtelijk verwerkt worden, in een format dat naadloos aan HR- en salarispakketten gekoppeld kan worden. Hierdoor ziet u in één oogopslag wat uw CO2-uitstoot per maand is.
Reisbalans neemt de privacy van uw werknemers zeer serieus en volgt de AVG-wetgeving in alle processen. Ook voldoen wij aan alle eisen van ISO27001.
Bedrijven hechten steeds meer waarde aan het inperken van de CO2-uitstoot van hun medewerkers. De en portal zijn de ultieme hulpmiddelen voor bedrijven om een nauwkeurig beeld te krijgen van de CO2-uitstoot van hun mobiliteit. Elke medewerker kan binnen de app hun reisbewegingen bijhouden. Hierbij geven ze het traject aan plus het vervoersmiddel dat gebruikt is. Aan de hand van het vervoersmiddel kan de app berekenen hoeveel de uitstoot is. Dit geeft de werkgever een goed inzicht in de CO2-uitstoot van de medewerkers.
Vanaf 1 juli 2023 gaat de Normerende Regeling Werkgebonden Personenmobiliteit in. Volgens deze wet zijn bedrijven met meer dan 100 medewerkers verplicht om de CO2-uitstoot van woon-werk en zakelijk verkeer te registreren. Vanaf 1 Januari 2024 moeten bedrijven deze uitstoot ook daadwerkelijk rapporteren. In eerste instantie wordt gekeken of dit een positief bijdrage levert aan het beperken van de uitstoot. Mocht het geen effect hebben, dan zal er op termijn een regel komen die bedrijven verplicht te uitstoot te verminderen. Daarom is het belangrijk voor bedrijven om nu al via de Reisbalans app een goed inzicht te krijgen in de CO2-uitstoot van hun medewerkers. Met de Reisbalans app komen bedrijven niet voor onaangename verrassingen te staan.
CO2-reductie voor bedrijven gaat om het verminderen van de uitstoot van CO2 door medewerkers. Hierbij gaat het voornamelijk om het woon-werk en zakelijk verkeer van alle medewerkers binnen een bedrijf. Binnen de app van Reisbalans kunnen medewerkers hun woon-werk en zakelijk verkeer bijhouden waardoor er een goed inzicht komt in de huidige uitstoot van een bedrijf. Zodra er inzicht is in de totale uitstoot, kan Reisbalans helpen de uitstoot te verminderen door duurzame en flexibele vervoersopties aan te bieden aan medewerkers. Denk dan bijvoorbeeld aan het reizen per trein of bus met de mobiliteitskaart van Reisbalans.
Zodra er met behulp van de Reisbalans app een goed inzicht is in de CO2-uitstoot van een bedrijf, is het tijd om te kijken welke mogelijkheden er zijn om deze uitstoot te compenseren. Als we kijken naar het compenseren van CO2-uitstoot bij mobiliteit zijn er meerdere opties mogelijk. In dit artikel staat meer informatie: 7 tips om de CO2 uitstoot van zakelijk verkeer te verminderen.
Vul het formulier hieronder in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op om een (digitale) afspraak te maken voor een vrijblijvend adviesgesprek.