Veelgestelde vragen

Let op! U ziet hier alle diensten van Reisbalans, niet alleen wat op u van toepassing is.
Wilt u hier meer over weten? Login bij de Reisbalans portal en bekijk onder het kopje ‘Help’ de bijlage van uw werkgever.

Vind hieronder het antwoord op uw vraag of gebruik de zoekfunctie. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

klantenservice@reisbalans.nl
088 – 934 3456

Of zoek per categorie

Deelvervoer (auto & fiets)
Greenwheels
Huurauto
Mobiliteitskaart
Parkeren
Privégebruik
Reisbalans account
Reisbalans app
Reisbalans portal
Rittenregistratie
Tanken & elektrisch laden
Taxi
 • Wat moet ik doen als ik pech heb met de huurauto?

  Dat is natuurlijk heel vervelend. Zorg dat u een veilige plek zoekt voor de auto, en voor uzelf. Op de snelweg dient u altijd achter de vangrail te gaan staan. Neem telefonisch contact op met de 24/7 Pechhulp van de huurautoleverancier. Alle door Reisbalans geselecteerde huurautoleveranciers beschikken over een professionele hulpdienst. Het alarmnummer vindt u bij de autopapieren in het dashboardkastje, of hieronder:

  Inqar: 0031 88 99 60 111
  Hertz: 0031 20 502 0227
  Autohopper: 088-1121284

  Meer hulp nodig?

  Heeft u vragen of hulp nodig bij het vinden van de juiste auto? Neem dan contact op met ons Service Team via 088 934 34 56 (bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 en 20.00).

 • Hoe werkt het wijzigen en annuleren van een reservering?

  Bel voor het wijzigen of annuleren van een reservering altijd met de Reisbalans klantenservice: 088 934 3456. De klantenservice is 24/7 telefonisch bereikbaar. Iedere huurautoleverancier hanteert zijn eigen Productregels.

 • Kun ik de huurauto laten ophalen?

  Wanneer u bij de reservering heeft gekozen voor een huurautoleverancier die bezorgd, kunt u de huurauto ook laten ophalen.

  Houd er rekening mee dat een huurautoleverancier niet direct de huurauto kan ophalen. Er moet met de leverende huurautoleverancier een telefonische afspraak gemaakt worden over het ophalen van de huurauto. De huurauto dient kosteloos geparkeerd te zijn en er dient op het afgesproken tijdstip iemand aanwezig te zijn om de autosleutels over te dragen en gezamenlijk met de medewerker van de huurautoleverancier de huurauto te inspecteren.

 • Hoe werkt het ophalen van het voertuig bij een verhuurvestiging?

  De huurauto staat klaar op het tijdstip dat in de reserveringsbevestiging is vastgelegd. De huurauto kan alleen worden opgehaald binnen de aangegeven openingstijden van de verhuurvestiging. Bij het ophalen van de huurauto dient het geldig rijbewijs getoond te worden aan de baliemedewerker. De medewerker van de huurautoleverancier zal met degene die het voertuig ophaalt deze inspecteren op bestaande schades. De staat van de auto wordt digitaal of schriftelijk vastgelegd.

 • Hoe werkt de overdracht van de autosleutel en de uitgifte?

  In de aanvraag moet worden aangeven wie de huurauto in ontvangst neemt. De huurautoleverancier zal de autosleutels overhandigen aan deze persoon. Samen met deze persoon zal de medewerker van de huurautoleverancier het voertuig inspecteren op bestaande schades. De staat van de auto wordt digitaal of schriftelijk vastgelegd.

 • Hoe werkt de afleverservice?

  Bij het zoeken naar de juiste huurauto selecteert u in het filter bij “Levering” de optie “Bezorgen op voorkeurslocatie”. U krijgt dan alleen de aanbieders te zien die desgewenst de huurauto afleveren op het zakelijk of privéadres. Hier zijn meestal kosten aan verbonden. Deze treft u aan in de Productregels.

  In het veld “Jouw aanvraag” vult u alle informatie in zodat de huurautoleverancier beschikt over het juiste adres én de juiste contactpersoon. Bij aflevering is het van belang het juiste tijdvenster van twee uren te selecteren. Deze marge heeft een huurautoleverancier nodig om de huurauto op tijd te bezorgen. Let op: de huurauto moet kosteloos geparkeerd kunnen worden bij bezorging.

 • Wat is een Wettelijke Aansprakelijkheid (WA)- verzekering?

  Binnen deze verzekering is alle schade gedekt die met de gehuurde auto aan derden wordt veroorzaakt. De premie voor deze WA-verzekering is standaard inbegrepen in de huurtarieven.

  Echter geldt er wel een eigen risico per schadegeval bij een niet-verhaalbare schade. In principe is alle schade aan de huurauto gedekt, tenzij er opzet in het spel is natuurlijk. Let er wel op dat u altijd een Eigen Risico betaalt als u schade heeft gereden die we niet op een andere partij kunnen verhalen. De hoogte van het Eigen Risico vindt u in de Productregels.

  Er geldt een standaard Eigen Risico per schadegeval en in geval van diefstal. Bij schade kunt u denken aan deuken, ruitschade, lekke band, diefstal, total loss etc. Voor de omschrijving van de voorwaarden Eigen Risico omtrent schade, diefstal en uitzonderingen verwijzen wij naar de Algemene Voorwaarden per huurautoleverancier.

 • Hoe is de huurauto verzekerd?

  De aangesloten huurautoleveranciers hebben het volledige wagenpark WA-verzekerd. In Nederland is dit bij wet geregeld.

 • Wat zijn vrije kilometers?

  De meeste huurautoleveranciers rekenen een vergoeding voor de afschrijving van de huurauto in de vorm van een betaling per afgelegde kilometer. In veel gevallen bieden de huurautoleveranciers een tarief met een aantal “vrije” kilometers, bijvoorbeeld 100 kilometer per dag. Boven deze 100 kilometer dient u een vergoeding te betalen, bijvoorbeeld 13 cent per kilometer. Let op: dit staat los van de brandstof! De brandstof is altijd voor rekening van de huurder.

 • Hoe zit het met de brandstof van een huurauto?

  De verbruikte brandstof is altijd voor rekening van de huurder. U krijgt de huurauto met een volle tank mee en het is de bedoeling dat u de huurauto met een volle tank inlevert. Gebeurt dit niet, dan zal de huurautoleverancier de kosten van de brandstof achteraf in rekening brengen. Het is mogelijk dat een huurautoleverancier hiervoor extra kosten in rekening brengt. Deze kosten worden dan vermeld op de factuur.

 • Wat is een huurdag?

  De tarieven zijn gebaseerd op huurdagen van 24 uur.

 • Mag ik een auto huren als ik 18 jaar ben maar nog geen jaar mijn rijbewijs heb?

  Nee, alle deelnemende huurautoleveranciers hebben de minimale eis dat een bestuurder van de huurauto minimaal één jaar in het bezit moet zijn van een geldig rijbewijs.

 • Kan ik een specifieke auto huren, bijvoorbeeld een Volkswagen Golf?

  Voor een periode van 1- 29 dagen bestelt u een huurauto “op categorie”. U krijgt dan altijd een huurauto uit deze categorie met vergelijkbare omvang en kenmerken. Voor periodes vanaf 30 dagen is het mogelijk om een specifiek merk en model aan te vragen. De beschikbaarheid zal dan altijd eerst bevestigd worden door de huurautoleverancier.

 • Wat moet ik doen als de huurauto die ik zoek niet in het boekingsportaal staat?

  Neem dan direct contact op met ons Service Team. Onze specialisten gaan aan de slag met uw wens. Grote kans dat wij, samen met onze aangesloten huurautoleverancier, een passende oplossing kunnen vinden. Wij zijn te bereiken op team@tripmanager.nl

 • Hoe bestel ik de gewenste auto in het boekingsportaal?

  In het boekingsportaal kunt u in het menu aangeven welke datum, categorie auto en locatie uw voorkeur heeft. Daarna wordt u doorgeleid naar een scherm waar u een keuze kunt maken uit een beschikbare auto. Ook kunt u hier aangeven of u de auto wilt laten bezorgen, of op komt halen.

  Als de aanvraag is bevestigd, wordt deze doorgestuurd naar de gekozen huurautoleverancier. Deze aanvraag wordt definitief wanneer de leverancier uw aanvraag heeft goedgekeurd en bevestigd. U ontvangt zo snel mogelijk een bevestiging van de definitieve reservering per e-mail.

 • Hoe reserveer ik een Huurauto?

  Via de portal:
  In het menu aan de linkerkant gaat u naar ‘Reserveringen’. Klik op het groene plusje rechtsboven in uw scherm om een reservering toe te voegen. Hier vindt u de optie voor ‘Huurauto’. Als u op deze knop drukt, komt u in het boekingsportaal waar u de huurauto kunt reserveren.

  Via de app:
  Op het startscherm klikt u op de tegel ‘Vervoer’. U landt dan op een scherm waar u een nieuwe reservering kunt maken. Hier staat een tegel ‘Huurauto’. Als u daarop klikt, komt u in het boekingsportaal waar u de huurauto kunt reserveren.

 • Hoe activeer ik de dienst Huurauto?

  De dienst Huurauto is alleen toegankelijk voor Reisbalans-gebruikers die daarvoor gemachtigd zijn door hun werkgever.

  U kunt de dienst Huurauto activeren door in de portal of app in het menu naar het kopje ‘Diensten’ te gaan. Daar ziet u ‘Huurauto’ staan. Klik op ‘Aanvragen’ om de dienst aan te vragen. U vult dan uw motivatie in en gaat akkoord met de voorwaarden. U ontvangt een e-mail ter bevestiging. Wanneer uw werkgever akkoord heeft gegeven op het gebruik van de dienst ‘Huurauto’, ontvangt u een tweede e-mail. De dienst Huurauto is dan te gebruiken via de Reisbalans portal of app.

 • Wat kost een taxi via Reisbalans?

  Reisbalans maakt gebruik van de taxidienst DVG. De prijzen van DVG zijn conform het consumententarief binnen Nederland met een minimum van €15 per rit.

  Het getoonde tarief in de portal of app dat u ziet voordat u de taxirit bevestigd, is slechts een prijsindicatie. De definitieve prijs wordt achteraf vastgesteld.

 • Wat moet ik doen als mijn taxi er niet op de geboekte tijd is?

  Neem dan contact op met onze partner DVG op 088 105 0110. DVG is 7 dagen per week tussen 06.00 en 01:00 bereikbaar.

 • Wat moet ik doen als ik geen bevestigingsmail heb gehad?

  Als u geen bevestiging per mail heeft gehad, controleer dan uw ongewenste e-mail/spamfolder. Mocht daar ook niks staan, neem dan contact op met onze klantenservice op 088 934 3456. De klantenservice is 24/7 telefonisch bereikbaar.

 • Hoe kan ik een taxirit annuleren?

  U kunt de geboekte taxi tot één uur voor aanvang kosteloos annuleren. Daarna kunnen er kosten in rekening worden gebracht. Bent u niet aanwezig op de afgesproken locatie als de taxi arriveert? Dan worden de kosten van de rit in rekening gebracht.

  U kunt een geboekte rit zelf annuleren door de rit op te zoeken in uw overzicht en vervolgens op ‘Bekijken’ te klikken. In het volgende scherm vindt u de optie ‘Annuleer’, waar u op kunt klikken. Zodra u de rit geannuleerd heeft, ontvangt u een bevestiging van de annulering per mail.

 • Hoe kan ik een taxirit wijzigen?

  U kunt de taxirit alleen wijzigen als u deze nog niet bevestigd hebt. Dit kunt u door in de portal op ‘Rit wijzigen’ te klikken en door in de app terug te gaan naar het vorige scherm.

  Heeft u de rit al bevestigd? Dan kunt u de geboekte taxi alleen wijzigen door deze rit te annuleren en opnieuw te boeken.

  Mocht uw geboekte rit niet mogelijk blijken, dan zal onze partner DVG contact met u opnemen om te bespreken welke mogelijkheden er zijn om de rit te wijzigen.

  Als uw taxichauffeur later komt vanwege een situatie (file, pech, etc.), dan neemt de chauffeur of onze partner DVG contact met u op via het door u doorgegeven telefoonnummer.

 • Hoe kan ik een taxi boeken?

  Tussen 06:00 en 00:30 kunt u via de Reisbalans portal of app een taxi boeken en een rit laten starten. Een rit kunt u minimaal één uur in de toekomst boeken.

   Mijn Reisbalans

  Login en ga naar ‘Taxi boeken’. Voer de datum en tijd in waarop u de taxi wilt boeken en vul de gegevens in. Let op: u kunt vanaf minimaal één uur in de toekomst een taxi boeken.

  U kunt kiezen uit een sedan (personenauto) en een busje (voor meerdere passagiers). Klik vervolgens op ‘Ritprijs opvragen’.

  Controleer de ingevulde gegevens en wijzig deze eventueel door op ‘Rit wijzigen’ te klikken. Klik op ‘Rit boeken’ om de rit te bevestigen. U ontvangt vervolgens een bevestiging per mail.

   

  Reisbalans app

  Open de app en druk op het kopje ‘Vervoer’. U komt nu in het reserveringsmenu. Als u ook van andere vormen vervoer gebruik mag maken, moet u eerst op het groene plusje drukken.

  Vul het formulier in en druk op ‘Vraag prijs op’. Controleer of alles correct is ingevoerd en druk op ‘Bestel nu’. Uw rit is nu bevestigd en u ontvangt nog een bevestiging per mail.

   

  U ziet de geboekte taxirit nu in het overzicht staan met een status erbij.

  • Geboekt: de rit is geboekt
  • Bevestigd: de rit is bevestigd
  • Geannuleerd: de rit is geannuleerd
 • Wanneer kan ik een taxi boeken via Reisbalans?

  Tussen 06:00 en 00:30 kunt u via de Reisbalans portal of app een taxi boeken en een rit starten. Tussen 00:30 en 06:00 kan alleen een taxi geboekt worden door te bellen naar de klantenservice. De klantenservice is 24/7 bereikbaar op 088 934 3456Let op: om tussen 00:30 en 06:00 telefonisch een taxi boeken heeft u een mobiliteitskaart van Reisbalans nodig.

  U kunt een taxi minimaal één uur in de toekomst boeken via de Reisbalans portal of app. Dus als u om 12:00 in het Reisbalans systeem een taxi wilt boeken, is het eerstvolgende moment waarop de taxi kan komen om 13:00. Heeft u een taxi nodig binnen een uur in de toekomst? Dan kunt u de klantenservice bellen en helpen wij u verder.

 • Hoe kan ik de dienst ‘taxi boeken’ aanvragen?

  Als u van uw werkgever gebruik mag maken van deze dienst, dan kunt u deze in de Reisbalans portal aanvragen.

  Login en ga naar ‘Taxi boeken’. Klik op ‘Taxi boeken aanvragen’ en ga akkoord met de voorwaarden voordat u op de knop ‘Aanvragen’ klikt. De dienst is nu aangevraagd.

 • Hoe kan ik zelf betaalde parkeerkosten declareren?

  Reisbalans portal

  Open de portal en klik op ‘Ritten & declaraties’. Kies de dag waarvan u de kosten wilt declareren en klik op de drie streepjes rechts daarvan. Klik op ‘+ Declaratie/Rit’. Vul bij de hoofd- als subcategorie ‘Parkeerkosten’ in en selecteer het juiste reisdoel. Vul vervolgens het bedrag in dat u wilt declareren en upload een foto van de bon. Klik vervolgens op ‘Opslaan’. Vergeet uw transactie niet te bevestigen.

  Reisbalans app

  Open de app en klik op ‘Declaratie’, of ga naar ‘Overzicht’ onderin het menu en klik op het groene plusje. Vul bij de hoofdcategorie ‘Parkeerkosten’ in en bij subcategorie ‘Parkeren’. Selecteer het juiste reisdoel en vul vervolgens het bedrag in dat u wilt declareren. Upload een foto van de bon en klik vervolgens op ‘Opslaan’. Vergeet uw transactie niet te bevestigen.

 • Kan ik nog gebruik maken van Q-park garages & P+R terreinen van Q-park?

  Per 1 januari 2022 stopt Q-Park de samenwerking met alle aanbieders van mobiliteitskaarten en tankpassen in Nederland, omdat ze een nieuwe
  betaaltechniek introduceren. Helaas kunt u vanaf dan met Reisbalans geen gebruik meer maken van Q-Park parkeergarages en P+R locaties bij stations.

  Wanneer de introductie van de nieuwe betaaltechniek in de Q-Park garages en P+R locaties bij stations gereed is, is nog onbekend. Zodra het weer mogelijk is, zal Reisbalans deze dienst weer aanbieden. We houden u op de hoogte van belangrijke veranderingen.

 • Wat is Yellowbrick?

  Yellowbrick is een betaaldienst voor mobiel parkeren. Met Yellowbrick is het niet meer noodzakelijk bij een parkeerautomaat een kaartje te kopen. U start en stopt de parkeertijd met uw mobiele telefoon.
  Parkeren kan in heel Nederland op straat, bij meer dan 250 ParkBee locaties en bij Schiphol.

 • Waar kan ik allemaal parkeren met Yellowbrick incl. ParkBee locaties?

  Bekijk hier een overzicht waar u kunt parkeren. Voor straatparkeren, zie dan het kopje ‘Waar kan ik bricken op straat?’. Voor ParkBee locaties, scroll dan omlaag en zie het kopje ‘Waar kan ik bricken bij ParkBee?’.

 • Hoe activeer ik Yellowbrick?
  1. Download de Yellowbrick app om gebruik te maken van Yellowbrick.
  2. U logt in met het e-mailadres dat is gekoppeld aan uw Reisbalans account.
  3. Klik hier om uw wachtwoord op te vragen. Vul hier hetzelfde e-mailadres in.
  4. Log in met uw e-mailadres en wachtwoord in de Yellowbrick app. De app is nu klaar voor gebruik. U kunt vervolgens het juiste kenteken ingeven van de auto waarmee u wilt parkeren.
 • Hoe parkeer ik op straat met Yellowbrick en Reisbalans?
  1. Open de Yellowbrick app.
  2. Kies het dichtstbijzijnde Yellowbrick locatie d.m.v. de gele pinnetjes op de kaart.
  3. Bevestig de zonecode en controleer de samenvatting.
  4. Voeg eventueel een eindtijd toe en stel eventueel een pushnotificatie in.
  5. Controleer uw kenteken en klik daarna op Starten.
  6. Als u het parkeren wilt stoppen, ga dan naar het tabblad Lopend om uw actieve parkeeracties te bekijken.
  7. Klik eerst op de gele knop Stop om een samenvatting van de transactie te zien.
  8. Klik vervolgens in het volgende scherm op de rode knop Stop om uw transactie definitief te beëindigen.
  9. De transactie wordt binnen 48 uur zichtbaar in uw Reisbalans account.
  10. Kenmerk de transactie met een reisdoel en druk daarna op Bevestigen.
 • Hoe parkeer ik bij een ParkBee locatie met Yellowbrick en Reisbalans?
  1. Open de Yellowbrick app.
  2. Start een nieuwe parkeeractie.
  3. Selecteer de ParkBee Parkeergarage (het icoontje ‘P’ met een dakje) waar u met uw auto voor staat.
  4. Klik op Kies locatie.
  5. Swipe van links naar rechts om de slagboom te openen. Zorg dat u daadwerkelijk voor de slagboom staat, zodat u naar binnen kunt rijden en de transactie kan starten.
  6. Bij het uitrijden klikt u op Garage uitgang en swipet u van links naar rechts om de slagboom te openen zodra u ervoor staat. U kunt naar buiten rijden en de transactie wordt gestopt.
  7. De transactie wordt binnen 48 uur zichtbaar in uw Reisbalans account.
  8. Kenmerk de transactie met een reisdoel en druk daarna op Bevestigen.
 • Wat houdt privégebruik in?

  Werkgevers kunnen het gebruik van de Reisbalans diensten voor privédoeleinden toestaan. De kosten voor het privégebruik kunnen op 2 manieren verrekend worden. Namelijk via verrekening met het salaris of via een directe incassorelatie tussen Reisbalans en de werknemer.

  Ga bij u werkgever na of privégebruik van de Reisbalans diensten is toegestaan en welke vorm van verrekening wordt toegepast.

 • Hoe werkt het als ik privékosten via mijn eigen bankrekening laat verrekenen?

  Bij verrekening via uw eigen bankrekening incasseert Reisbalans maandelijks uw privégebruik via een automatische machtiging. De automatische machtiging geeft u af via uw Reisbalans account. Hiermee staat u toe dat Reisbalans bedragen van uw bankrekening incasseert die privé zijn gemaakt. Het incasseren van de kosten wordt uitgevoerd door onze betaalpartner Twikey.

  Vervolgens kunt u privé gebruik maken van de diensten die uw werkgever met Reisbalans aanbiedt. Deze transacties dient u het reisdoel ‘Privé’ mee te geven, waardoor de kosten via uw bankrekening verrekend worden. Vergeet niet om de ritten te bevestigen.

  Let op! Als u nu op Bevestigen klikt, kunt u deze actie niet meer ongedaan maken en uw rit dus niet meer wijzigen. Controleer goed of alle details van uw rit kloppen. Twijfelt u nog? Klik dan op Annuleren.

 • Hoe kan ik het verrekenen van privégebruik via mijn eigen rekening aanzetten?

  Reisbalans portal
  Login bij de Reisbalans portal en klik links in het menu op ‘Facturatie’. Klik op de knop ‘Automatische machtiging afgeven’. In een nieuw tabblad opent het machtigingsscherm van onze betaalpartner Twikey. Kies uw bank, vul de gevraagde gegevens in en controleer de bevestiging. U kunt dan het tabblad sluiten om weer terug te gaan naar de Reisbalans portal.

  Let op! Houd uw identifier of inloggegevens van uw bank hiervoor bij de hand.

  Reisbalans app
  Open de app en klik rechts onderin op ‘Meer’. Klik vervolgens op ‘Facturatie’ en ‘Automatische machtiging afgeven’. In een nieuw scherm opent het machtigingsscherm van onze betaalpartner Twikey. Kies uw bank, vul de gevraagde gegevens in en controleer de bevestiging. U kunt dan het scherm sluiten om weer terug te gaan naar de Reisbalans app.

  Let op! Houd uw identifier of inloggegevens van uw bank hiervoor bij de hand.

 • Wat is een machtiging voor automatisch incasso en hoe werkt het?

  Een automatische incasso houdt in dat u Reisbalans toestemming geeft om kosten die privé gemaakt zijn van uw bankrekening af te schrijven. Dit doet u door uw machtiging af te geven onder de knop ‘Facturatie’ in de Reisbalans portal of app (zie hier hoe dit werkt) en uw ritten en transacties het reisdoel ‘Privé’ mee te geven voor het bevestigen.

 • Waarom lukt het me niet om mijn automatische machtiging af te geven?

  Als u een foutmelding krijgt bij het afgeven van uw machtiging en er staat dat het geannuleerd is, komt dit omdat u (per ongeluk) op annuleren heeft geklikt. Was dit een foutje? Probeer het dan opnieuw via uw Reisbalans account.

  Als er staat dat het afgeven mislukt is, komt dit zeer waarschijnlijk door een technische fout bij uw bank. Probeer het over enkele minuten opnieuw.

  Blijft u een foutmelding krijgen? Neem contact op met onze klantenservice op 088 934 3456. De klantenservice is 24/7 telefonisch bereikbaar.

 • Hoe snel na het afgeven van mijn automatische machtiging kan ik (via eigen rekening) privé gebruik maken van Reisbalans?

  Als u uw automatische machtiging heeft afgegeven, kunt u meteen privé gebruik maken van Reisbalans. Het is vooral belangrijk dat u de machtiging heeft afgegeven op het moment dat u de transacties op het reisdoel ‘Privé’ wilt bevestigen. Op het moment van bevestigen kijkt Reisbalans of de kosten via uw bankrekening of uw salaris verrekend moeten worden.

 • Wat gebeurt er als ik mijn machtiging intrek?

  Als u uw machtiging voor automatisch incasso intrekt, zal het privégebruik niet meer automatisch geïncasseerd worden van uw bankrekening. In plaats daarvan worden alle kosten met het reisdoel ‘Privé’ verrekend met uw salaris.

  U kunt nog wel gebruik maken van de diensten die uw werkgever ter beschikking stelt. De mobiliteitskaart of de reisproducten worden bij het intrekken van uw machtiging dus niet beëindigd.

  Als u de kosten opnieuw via uw eigen rekening wilt laten verlopen, kunt u via uw Reisbalans account een nieuwe automatische machtiging afgeven.

 • Wat is Twikey?

  Twikey is onze betaalpartner waarmee wij samenwerken voor het incasseren van privékosten. Bij deze partij geeft u de automatische machtiging af en ook het incasseren van de gemaakte kosten wordt uitgevoerd door Twikey.

 • Hoe kan ik mijn NAW-gegevens van de automatische machtiging wijzigen?

  Een wijziging van deze gegevens dient u bij uw werkgever en bank door te geven.

 • Hoe kan ik mijn bankrekeningnummer wijzigen?

  U kunt uw bankrekeningnummer voor uw automatische machtiging bij Reisbalans niet wijzigen. Als u het incasseren via een nieuw bankrekeningnummer wilt laten verlopen, moet u de huidige machtiging intrekken en een nieuwe afgeven op uw andere rekeningnummer.

 • Hoe kan ik mijn transacties kenmerken als privégebruik?

  U kunt dit doen bij het bevestigen van de gemaakte transacties. Voordat u deze ritten bevestigd, moet u bij het reisdoel ‘Privé’ aangeven.

  Let op! Als u nu op Bevestigen klikt, kunt u deze actie niet meer ongedaan maken en uw rit dus niet meer wijzigen. Controleer goed of alle details van uw rit kloppen. Twijfelt u nog? Klik dan op Annuleren.

 • Wat moet ik doen als mijn rit ten onrechte een verkeerd reisdoel heeft gekregen?

  Heeft u een transactie per ongeluk met het reisdoel ‘Privé’ bevestigd, terwijl het eigenlijk woon-werk of zakelijk was? Dan kunt u de teveel gemaakte kosten declareren via Reisbalans.

  Reisbalans portal
  Login en klik op ‘Ritten & declaraties’. Kies de dag waarop u de declaratie wilt toevoegen en klik op de drie streepjes aan de rechterkant. Klik vervolgens op ‘+ Declaratie / Rit’. Kies de hoofdcategorie ‘Overig’. Voer het bedrag in dat u ten onrechte privé heeft betaald. Voeg een screenshot of foto toe van de rit uit de portal of app. Voer bij opmerkingen in: Per ongeluk privé bevestigd i.p.v. [woon-werk OF zakelijk]. Kies hierbij welke situatie van toepassing is. Klik daarna op ‘Opslaan’.

  Reisbalans app
  Open de app en klik op ‘Overzicht’. Klik op het groene plusje om een nieuwe declaratie toe te voegen. Vul de datum en tijd in en geef aan dat u een bonnetje wilt declareren. Kies de hoofdcategorie ‘Overig’. Voer het bedrag in dat u ten onrechte privé heeft betaald. Voeg een screenshot of foto toe van de rit uit de portal of app. Voer bij opmerkingen in: Per ongeluk privé bevestigd i.p.v. [woon-werk OF zakelijk]. Kies hierbij welke situatie van toepassing is. Klik daarna op ‘Opslaan’.

 • Wat moet ik doen als mijn factuur en/of te incasseren bedrag niet klopt?

  Als uw factuur en/of het te incasseren bedrag niet klopt, neem dan contact op met de klantenservice. Als het bedrag al is afgeschreven, storneer dit geld dan niet. Neem contact op met onze klantenservice op 088 934 3456. De klantenservice is 24/7 telefonisch bereikbaar.

 • Waarom is de betaling van mijn factuur niet gelukt?

  Als u een e-mail van ons ontvangen heeft met daarin het bericht dat het incasseren niet gelukt is, kan dit verschillende redenen hebben. U hoeft het bedrag echter niet zelf naar ons over te maken, want over 5 werkdagen zullen wij het bedrag opnieuw proberen te incasseren. Omdat we ervoor willen zorgen dat het goed gaat, vragen wij u om te controleren of u voldoende saldo op uw bankrekening heeft staan.

 • Wanneer ontvang ik mijn factuur?

  Omstreeks de 8e van elke maand ontvangt u een mail met de aankondiging van de incasso en de verwijzing naar de factuur die u kunt terugvinden in uw Reisbalans account. De factuur bevat de kosten van de maand ervoor. Dus in de maand mei ontvangt u de factuur met kosten over de maand april. Hierbij is het moment waarop u uw ritten heeft bevestigd van belang.

 • Waar kan ik de privékosten vinden?

  Reisbalans portal
  Login en klik op ‘Ritten & declaraties’. Bij elke rit die bevestigd is op het reisdoel Privé vindt u de kosten door op de rit te klikken. In het scherm dat dan opent staat rechts de regel ‘Ter facturatie’. Dit is het bedrag dat bij u in rekening gebracht zal worden voor deze privérit.

  Reisbalans app
  Open de app en klik op ‘Overzicht’. Bij elke rit dit bevestigd is op het reisdoel privé vindt u de kosten door op de rit te klikken. In het scherm dat dan opent vindt u de kosten terug bij het onderdeel ‘Overzicht’. Dit is het bedrag dat bij u in rekening gebracht zal worden voor deze privérit.

 • Wat staat er op mijn factuur?

  In de omschrijving van uw factuur vindt u een opsomming van de gemaakte kosten per categorie (bijv. OV of Parkeren) en het bijbehorende btw tarief. De totale kosten worden zowel inclusief als exclusief btw getoond. Rechtsboven vindt u de contactgegevens van de klantenservice voor het geval u vragen heeft.

 • Wat staat er in de transactiebijlage?

  In de transactiebijlage ziet u precies welke ritten u wanneer met welk vervoermiddel heeft gemaakt. Het document bestaat uit twee bladen:

  • Totaalbedragen per kaart (excl. btw)
  • Gemaakte transacties

  Totaalbedragen per kaart
  In dit blad staan standaard de volgende kolommen:
  A – Mobiliteitskaartnummer
  B – Mobiliteitskaartsoort
  C – Personeelsnummer
  D – E-mailadres
  E – Voornaam
  F – Tussenvoegsel
  G – Achternaam

  Let op! Vanaf kolom H kunnen er verschillende kolommen bijkomen, afhankelijk van uw privégebruik.
  Vanaf kolom H wordt er namelijk een optelsom gemaakt van de reistransacties per vervoermiddel (ook wel Selling Unit genoemd).

  Elk vervoermiddel heeft twee kolommen. Heeft u bijvoorbeeld treinreizen gemaakt, dan ziet u eerst een kolom met het aantal treinreizen en vervolgens een kolom met totaal treinreizen. Dit bedrag is exclusief btw. Heeft u ook met de metro gereisd, dan ziet u daarna twee kolommen met aantal metroreizen en totaal metroreizen.

  Gemaakte transacties
  In dit blad staan de volgende kolommen (als een kolom niet van toepassing is, zal deze leeg zijn):

  A – Transactienummer: Een transactienummer is een uniek gegeven per regel
  B – Personeelsnummer: Het personeelsnummer is binnen uw organisatie vastgesteld en gebonden aan uw mobiliteitskaartnummer
  C – E-mail adres: Uw werk mailadres
  D – Voornaam
  E – Tussenvoegsel
  F – Achternaam
  G – Kostenplaats: De kostenplaats gegeven vanuit uw organisatie
  H – Mobiliteitskaartnummer: Het nummer van uw mobiliteitskaart
  I – Mobiliteitskaartsoort: Het soort kaart dat u gebruikt
  J – Uitgegeven aan
  K – Mobiliteitskaartproduct: Het soort product dat op uw kaart staat
  L – Mobiliteitskaartabonnement: Het abonnement dat op uw kaart staat
  M – Leverancier: De vervoerder waarmee u de betreffende transactie gemaakt heeft
  N – Vervoersmiddel: Het vervoersmiddel waarmee uw reis is afgelegd
  O – Reisklasse
  P – Kenteken
  Q – Ingecheckt om
  R – Uitgecheckt om
  S – Weekdag
  T – Ingecheckt op: Deze kolom is altijd leeg als u privé gereisd heeft, u kunt de locatie wel in uw portal of app terugvinden.
  U – Uitgecheckt op: Deze kolom is altijd leeg als u privé gereisd heeft, u kunt de locatie wel in uw portal of app terugvinden.
  V – Afstand in kilometers
  W – Prijs (excl. btw): De kosten die u betaalt, exclusief btw
  X – BTW tarief: Het btw-percentage dat u over het bovenstaande bedrag betaalt
  Y – Prijs (incl. btw): De kosten die u betaalt, inclusief btw
  Z – Originele prijs (excl. btw): De oorspronkelijke prijs van uw transactie; een deel van de kosten kunnen vergoed worden door uw organisatie, waardoor dit bedrag kan afwijken van kolom W
  AA – Definitief om: De datum waarop de transactie definitief in ons systeem is geplaatst
  AB – Selling Unit: De technische omschrijving van een transactie, bijv. ‘Treinreizen’, ‘Bus, Tram en Metroreizen’, ‘OV-fietsrit’
  AC – Reisdoel: Het door u opgegeven reisdoel aan de transactie (woon-werk, zakelijk of privé)

  Er zijn twee bijzondere situaties waardoor de inhoud van de kolommen kan afwijken:

  1. U heeft 1e klas gereisd, maar alleen 2e klas wordt door uw werkgever vergoed
   In dit geval moet u de extra kosten van de 1e klas zelf betalen. In kolom Z ziet u de originele prijs van uw transactie. In de kolommen T & U staan de locaties en in kolommen W & Y ziet u de meerprijs voor de 1e klas. In kolom AC ziet u dat het reisdoel woon-werk of zakelijk is.
  2. U reist een stuk privé voor of na een woon-werk/zakelijke rit
   In dit geval moet u de extra kosten van andere haltes zelf betalen. U ziet dan in de kolommen T & U de locaties. In kolommen W & Y ziet u de prijs van het stuk dat u zelf moet betalen. In kolom AC ziet u dat het reisdoel woon-werk of zakelijk is.
 • Waarom wordt mijn GPS-rit niet geregistreerd?

  Hier kunnen meerdere redenen voor zijn. Dit zijn enkele tips die mogelijk kunnen helpen:

  • Controleer of u de meest actuele versie van de app hebt geïnstalleerd
  • Check of de app open staat en of u bent ingelogd
  • Check of de GPS-functionaliteit aan staat
  • Check of de ‘locatievoorzieningen’ op uw telefoon zijn geactiveerd
  • Check of ‘background app refresh’/‘ververs apps op de achtergrond’ aan staat (voor iPhone gebruikers)
  • Is dit allemaal het geval? Sluit dan de app even af en open hem opnieuw.

  Android heeft specifieke energiebesparingsapps en batterij besparende instellingen in de telefoon. Deze app of instelling vraagt een gebruiker om de app in een energiebesparingstand te zetten als een app teveel batterij vraagt van de telefoon. Deze vraag wordt ook gesteld over de Reisbalans app. Als u daarvoor kiest, vervalt de achtergrond tracking van onze app en dus worden er geen ritten meer geregistreerd. U kunt binnen deze apps en instellingen terugzien welke apps in de energiebesparende stand staan. Zorg ervoor dat Reisbalans hier niet tussen staat.

  Lukt het ondanks deze tips niet? Neem dan contact op met de klantenservice van Reisbalans. Wij zijn op werkdagen 24/7 bereikbaar via telefoonnummer 088-934 34 56 of klantenservice@reisbalans.nl.

 • Hoe kan ik mijn persoonlijke gegevens wijzigen?

  Dit kunt u doen door in te loggen bij de portal en rechts bovenin op uw naam te klikken. Hier ziet u vervolgens uw persoonlijke gegevens, die u kunt wijzigen.

  Let op! Heeft u via uw zakelijke omgeving direct toegang tot de Reisbalans portal, dan moet u uw gegevens bij uw werkgever wijzigen. Uw werkgever maakt namelijk gebruik van Single Sign On (SSO). Door deze koppeling worden uw aangepast persoonlijke gegevens automatisch bij Reisbalans verwerkt.

 • Hoe lang mag ik mijn fiets stallen in de beveiligde fietsenstallingen?

  U mag uw fiets maximaal 28 dagen aaneengesloten in een beveiligde fietsenstalling op het station laten staan.

 • Hoe neem ik mijn fiets mee in de trein?

  Als u tijdens daluren uw fiets wilt meenemen in de trein moet u een reservering maken en een ‘Fietskaart Dal’ kopen. De reservering kan gemaakt worden via Treinwijzer, ns.nl, de NS app, een balie of de NS klantenservice.

 • Wat betekent het vraagteken bij mijn rit?
  Wanneer u een rit maakt met de GPS-functionaliteit, wordt niet altijd automatisch het juiste vervoermiddel aan de rit gekoppeld. In dat geval ziet u in uw overzicht een rit met een vraagteken. Deze rit kunt u niet zomaar bevestigen. U moet hiervoor eerst de rit wijzigen en het juiste vervoermiddel toevoegen, bijvoorbeeld een auto of fiets.
 • Hoe kan ik een bonnetje declareren?

  Dit kunt u in zowel de app als de portal doen. Hieronder staat een korte beschrijving van de categorieën waaruit u kunt kiezen:

  • Abonnementskosten OV – bijvoorbeeld aan abonnementskosten voor de trein.
  • Boete – bijvoorbeeld voor vergeten in- of uit te checken in het ov.
  • Brandstof – bijvoorbeeld tanken van vervangend vervoer of elektrisch laden van een privé auto.
  • Dagkosten – bijvoorbeeld lunchkosten of andere uitgaven.
  • Huur – bijvoorbeeld de huur van een auto.
  • Overig – bijvoorbeeld kosten van een deelauto of tol/tunnelkosten.
  • Parkeerkosten – bijvoorbeeld van de auto of fiets.
  • Rit – bijvoorbeeld voor carpoolen of vervangend vervoer.
  • Toeslagen – bijvoorbeeld toeslag voor de Intercity Direct.

  Reisbalans portal
  Login en klik op ‘Ritten & declaraties’. Kies de dag waarop u de declaratie wilt toevoegen en klik op de drie streepjes aan de rechterkant. Klik vervolgens op ‘+ Declaratie / Rit’. Kies de hoofdcategorie waarin uw declaratie valt en kies vervolgens een subcategorie. Voer het bedrag in en upload een foto van het bonnetje. Klik daarna op ‘Opslaan’.

  Reisbalans app
  Open de app en klik op ‘Declaratie’, of ga naar ‘Overzicht’ in het menu en klik op het groene plusje onderin. Vul de datum en tijd in en geef aan dat u een bonnetje wilt declareren. Kies de hoofdcategorie waarin uw declaratie valt en kies vervolgens een subcategorie. Voer het bedrag in en upload een foto van het bonnetje of maak deze ter plekke. Klik daarna op ‘Opslaan’.

 • Moet ik een rit met een poolauto declareren?

  Ja, dat moet. U kunt de rit automatisch laten registreren (via de GPS-functionaliteit in onze app) of handmatig toevoegen. Selecteer hierbij als vervoermiddel de poolauto. Zie ook de vraag ‘Hoe kan ik een rit declareren?’ in de categorie Rittenregistratie.

 • Ik ben mijn Yellowbrick wachtwoord vergeten, wat nu?

  U kunt een nieuw wachtwoord opvragen voor uw Yellowbrick account in zowel de portal als de app.

  Reisbalans portal

  Login en klik in het menu links op ‘Parkeren’. Klik vervolgens op de link ‘Yellowbrick wachtwoord vergeten’. U kunt nu een nieuw wachtwoord aanmaken door eerst uw e-mailadres in te voeren en vervolgens op ‘Verstuur wachtwoord’ te klikken. Uw nieuwe wachtwoord wordt naar het e-mailadres gestuurd, waarna u deze kunt gebruiken om in te loggen bij Yellowbrick.

  Reisbalans app

  Open de app en klik rechts onderin op ‘Meer’. Ga vervolgens naar ‘Services’ en ‘Straatparkeren’. Ga naar het kopje ‘Wachtwoord vergeten?’ en klik op de tekst ‘Website openen’ daarnaast. Als u de pop-up ‘Website openen?’ krijgt, klik dan op ‘Ga verder’. U kunt nu een nieuw wachtwoord aanmaken door eerst uw e-mailadres in te voeren en vervolgens op ‘Verstuur wachtwoord’ te klikken. Uw nieuwe wachtwoord wordt naar het e-mailadres gestuurd, waarna u deze kunt gebruiken om in te loggen bij Yellowbrick.

 • Wat kost Greenwheels?

  Kosten Greenwheels

  • €8,80 per uur
  • €0,35 cent per km
  • 80 km vrijgesteld
  • Maximumtarief per dag: €88,-
 • Hoe gebruik ik Greenwheels?

  Een Greenwheels auto reserveren
  Nadat u Greenwheels via uw Reisbalans account heeft geactiveerd kunt u bij Greenwheels een auto huren:

  • Dit kunt u doen op www.greenwheels.nl of download de Greenwheels app.
  • Log in met het e-mailadres en wachtwoord dat u gebruikt voor uw Reisbalans account.
  • Kies op de kaart een auto, selecteer het tijdstip waarop u de auto nodig heeft en druk op ‘Reserveer nu’.
  • Indien gewenst kunt u nu een notitie en bestemming aan de reservering toevoegen. Ook bevestigt u nu de reservering.

   

  Een Greenwheels auto gebruiken

  U vindt hier de basis informatie voor het gebruiken van een Greenwheels auto, voor meer informatie kunt u terecht bij Greenwheels.

  • Open de auto door uw mobiliteitskaart tegen de kaartlezer op de voorruit te houden of maak gebruik van de Greenwheels app of mobiele website.
  • Pak de boordcomputer uit het dashboardkastje en voer uw viercijferige pincode in.
  • Pak de automap uit het dashboardkastje. Hierin staan de al bij Greenwheels bekende schades. Loop een rondje om de auto en controleer deze. Heeft u een nieuwe schade? Of is de auto niet schoon? Geef dit dan door aan Greenwheels op 088 2100100.
  • Beantwoord de vragen die op de boordcomputer verschijnen. Pak de sleutel onderuit de boordcomputer. U kunt de auto nu starten en wegrijden.

   

  Tanken

  • Pak wanneer u de motor heeft uitgezet de boordcomputer en haal de tankpas eruit.
  • Op het display verschijnt de pincode van de tankpas.
  • Onthoud deze samen met de kilometerstand (deze moet u invoeren bij het afrekenen).
  • Open de tankdop met de contactsleutel en start het tanken.
  • Reken af met de Greenwheels tankpas en volg de instructies op de terminal. Antwoord bij de vraag of de auto vervangend vervoer is met ‘nee’.
  • Stop de tankpas altijd terug in de boordcomputer.

   

  Uw rit beëindigen

  Bij een tussenstop sluit u de auto gewoon af met de sleutel. Als u terug bent op het uitgiftepunt, steekt u de sleutel weer terug in de boordcomputer. Sluit de auto
  vervolgens af door uw mobiliteitskaart tegen de kaartlezer op de voorruit te houden of sluit de auto af met de Greenwheels app of mobiele website.

   

  (Verkeers)boetes

  Door het in gebruik nemen van een Greenwheels auto gaat u akkoord met de voorwaarden van Greenwheels. Eventuele boetes en/of schades die ontstaan door het niet volgen van de verkeersregels en/of het niet volgen van de instructies van Greenwheels kunnen door uw werkgever op u worden verhaald.

   

  Verzekering
  Iedere auto is verzekerd inclusief een Ongevallen-inzittenden verzekering. Dit betekent dat zowel schade aan derden als aan de inzittende is gedekt. De bezittingen die u in de auto meeneemt vallen niet onder deze verzekering. Tevens kan Greenwheels niet aansprakelijk gehouden worden voor diefstal van of schade aan deze bezittingen. Bij schade tijdens uw rit is het eigen risico standaard per schadegeval €350,-.

 • Hoe kan ik bij een zakelijke rit geen woon-werk-deel meenemen?

  U maakt gebruik van deze functie wanneer u vanuit uw huisadres rechtstreeks naar een zakelijke bestemming reist en uw werkgever heeft aangeven dat u voor deze hele rit een zakelijke vergoeding krijgt. Door deze functie te gebruiken, worden de woon-werk kilometers van deze rit niet apart berekend en ontvangt u voor de gehele rit de afgesproken zakelijke vergoeding.

  Reisbalans portal

  Login en klik op ‘Ritten & declaraties’. Kies de dag waarop u uw rit wilt toevoegen en klik op het menu aan de rechterkant. Selecteer ‘+ Declaratie/Rit’. Vul vervolgens het formulier in en scroll naar ‘Wat was de afstand?’. Vink daar het vakje ‘Deze rit is niet gecombineerd (geen woon-werk-deel meenemen)’ aan en klik vervolgens op ‘Opslaan’. Uw rit is nu aan uw overzicht toegevoegd. Vergeet niet de rit te bevestigen.

  Reisbalans app

  Open de app en druk op ‘Overzicht’, of ga naar ‘Overzicht’ in het menu onderin. Vul vervolgens het formulier in en scroll naar ‘Hoe wilt u declareren?’. Vink daar het vakje ‘Deze rit is niet gecombineerd (geen woon-werk-deel meenemen)’ aan en klik vervolgens op ‘Opslaan’. Uw rit is nu aan uw overzicht toegevoegd. Vergeet niet de rit te bevestigen.

 • Hoe declareer ik snel een retour woon-werk rit?

  In zowel de portal als de app kunt u gemakkelijk retour woon-werk ritten aanmaken. Hiervoor moet u bij uw profiel uw huis- en werkadres hebben ingevuld.

  Reisbalans portal

  Login in de portal en klik op ‘Ritten & declaraties’. Klik bij de dag waarop u de ritten wilt toevoegen op het menu aan de rechterkant en klik op ‘+ Woon-werk ritten’. Hiervoor moet u bij uw profiel uw huis- en werkadres hebben ingevuld. Uw retourritten zijn nu aan uw overzicht toegevoegd. Vergeet niet de ritten te bevestigen.

  Reisbalans app

  Voor vandaag: In het startscherm kunt u onder ‘Vandaag toevoegen’ ‘Woon-werk ritten’ toevoegen.  Hiervoor moet u bij uw profiel uw huis- en werkadres hebben ingevuld. De retourritten zijn nu aan uw overzicht toegevoegd.

  Voor een andere datum: Open de app en ga naar ‘Overzicht ’ in het menu onderin. Druk op het groene plusje onderin en selecteer ‘Woon-werk ritten’, kies vervolgens de datum en druk op ‘Opslaan’. De retourritten zijn nu aan uw overzicht toegevoegd.

 • Hoe voeg ik thuiswerkvergoeding/dagvergoeding woon-werk toe?

  Een thuiswerkvergoeding is een vast bedrag dat u van uw werkgever ontvangt als u vanuit huis werkt. Een dagvergoeding woon-werk is ook een vast bedrag per dag, maar dan ongeacht of u naar kantoor reist of thuis werkt. Zakelijke ritten zitten niet bij de dagvergoeding inbegrepen, die moet u apart declareren.

  Reisbalans portal

  Login in de portal en klik op ‘Ritten & declaraties’. Kies de dag waarop u uw rit wilt toevoegen en klik op het menu aan de rechterkant. Selecteer vervolgens ‘Thuiswerkvergoeding’/’Dagvergoeding woon-werk’. De toeslag/vergoeding wordt automatisch aan uw overzicht toegevoegd.

  Reisbalans app

  Voor vandaag: In het startscherm kunt u onder ‘Vandaag toevoegen’ een ‘Thuiswerkvergoeding/Dagvergoeding woon-werk’ toevoegen. De vergoeding wordt automatisch aan uw overzicht toegevoegd.

  Voor een andere datum: Open de app en ga naar ‘Overzicht ’ in het menu onderin. Druk op het groene plusje onderin en selecteer ‘Thuiswerkvergoeding’/’Dagvergoeding woon-werk’, kies vervolgens de datum en druk op ‘Opslaan’. De vergoeding wordt automatisch aan uw overzicht toegevoegd.

 • Waarom zie ik een bedrag als ik incheck met mijn kaart?

  OV-vervoerders in Nederland maken gebruik van een zogeheten instaptarief. Dit instaptarief kan verschillen per vervoerder. Als u incheckt, wordt het instaptarief van uw saldo afgeschreven. Dit is het bedrag wat u ziet zodra u incheckt met uw mobiliteitskaart.

  Bij het uitchecken wordt het tarief voor de reis berekend en de rest van het bedrag teruggestort op uw kaart. U ziet bij het uitchecken het bedrag wat u betaald heeft en het bedrag wat nog op uw mobiliteitskaart staat.

  Als u vergeet in of uit te checken, wordt het instaptarief van de betreffende vervoerder berekend. Dit bedrag kunt u terugkrijgen via www.uitcheckgemist.nl.

 • Wat moet ik doen als ik vertraging met de trein heb opgelopen?

  Als u vertraging bij de NS hebt opgelopen, dan kunt u hier uw geld terugvragen.

 • Wat moet ik doen als ik vergeten ben in of uit te checken?

  Afhankelijk van de keuze van uw werkgever regelt Reisbalans het aanvraagproces voor terugbetalingen (restitutie) bij boetes, óf dient u dit zelf te doen.

  1. Als Reisbalans de terugbetaling aanvraagt, stellen wij op basis van uw reishistorie het ontbrekende station vast en vragen wij de betrokken vervoerder om terugbetaling. Als de vervoerder de terugbetaling toekent, laten wij u dat weten.
  2. Als u zelf terugbetaling van de boete moet aanvragen, doet u dit via uitcheckgemist.nl. Het kan 14 tot (bij uitzondering) 62 dagen duren voordat een rit hier zichtbaar is. U ziet direct in uw scherm of en hoeveel restitutie voor u is klaargezet.

  Voor beide gevallen geldt dat u zelf het terug te betalen bedrag moet ophalen. Ophalen gebeurt automatisch bij uw eerstvolgende check in bij de NS. Reist u niet met NS? Dan kunt u dit ook ophalen bij één van de OV-chipkaart service punten. Na uitkering ziet u de terugbetaling als een positieve transactie terug in uw overzicht in de Reisbalans portal of -app.

  Terugbetaling koppelen aan de boete in Reisbalans
  Afhankelijk van de instelling van uw werkgever, ontvangt u bij openstaande taken soms een melding dat u het terug te betalen bedrag kunt koppelen aan de boete in de Reisbalans omgeving. U komt automatisch in een omgeving waar u de boete kunt selecteren en wordt u door het proces heen geleid.

  Ter afronding dient u het verschil tussen de boete en het restitutiebedrag door te geven. U krijgt hierover een melding bij openstaande taken. Als u op de openstaande taak klikt, komt u in een omgeving waar u kunt kiezen uit het vervoermiddel waarmee u de boete heeft gemaakt en waar u het bedrag van de rit kunt invullen.

  Bijvoorbeeld:
  U heeft een boete van €20,-. U vraagt restitutie aan en krijgt vanuit uitcheckgemist.nl €12,- terug. Dan is de ritprijs in dit geval €8,- geweest. U vult bij het bedrag €8,- in zodat u ook dit bedrag terug krijgt.

  Tot slot klikt u op ‘opslaan’. U krijgt nu het volledige bedrag van de boete terug.

  Uitzondering: NS-Business Card
  Indien u reist met een NS-Business Card, dient u restitutie aan te vragen in uw persoonlijke NS-portal. Voor meer informatie klikt u hier. Eventuele niet-complete ritten ziet u NIET terug in uw Reisbalans omgeving.

 • Kan ik de mobiliteitskaart naar een adres buiten Nederland laten sturen?

  Nee, u kunt de kaart niet laten opsturen naar een adres in het buitenland. De kaart wordt verstuurd naar het (huis)adres dat bij ons bekend is.

 • Hoe kan ik de fietsenstalling op een treinstation gebruiken?

  Uw mobiliteitskaart bevat het zogenoemde Stallen-op-rekening. Daarmee kunt u uw eigen fiets stallen in de bewaakte stationsfietsenstallingen. Bij sommige stallingen wordt alleen uw mobiliteitskaart gescand (bij het halen en het brengen). Bij andere stallingen krijgt u ook (éénmalig) een sticker met streepjescode op uw fiets geplakt. De meeste stallingen zijn de eerste 24 uur gratis.

  Meer informatie over Stallen-op-rekening én de aangesloten stallingen vindt u hier.

 • Ik krijg een foutmelding als ik wil afrekenen met mijn tankpas, wat nu?

  Wanneer u bij een bemand tankstation afrekent, kan het voorkomen dat u een foutmelding krijgt op het moment dat u uw tankpas bij de pinautomaat houdt om contactloos te betalen. De pinautomaat herkent dan eerst de OV-chip functie van de pas, voordat de magneetstrip wordt geregistreerd waarmee daadwerkelijk wordt afgerekend.

  U kunt in dit geval het beste de medewerker van het tankstation verzoeken om de functie ‘contactloos betalen’ van de pinautomaat uit te zetten.

 • Hoe kan ik mijn OV-rit splitsen in verschillende reisdoelen?

  Stel, u reist van Amsterdam Centraal via Utrecht centraal naar Den Bosch met de trein. De rit van Amsterdam naar Utrecht is normaal uw woon-werk rit, maar de rit van Utrecht naar Den Bosch was privé. In uw ritoverzicht ziet u slechts één rit, maar deze kunt u opsplitsen in twee ritten.

  Let op: Momenteel is dit alleen mogelijk in de Reisbalans portal en nog niet in de app.

  Login in de portal en klik op ‘Ritten & declaraties’. Klik op de OV rit die u wilt opsplitsen en klik op ‘Wijzigen’. Vul het aantal kilometers in dat u privé heeft gereisd. U kunt hiervoor Google Maps gebruiken; u vult de kilometerafstand in die tussen de twee stations per auto wordt afgelegd. Klik vervolgens op ‘Opslaan’. Uw rit is nu opgesplitst. Vergeet niet om uw rit te bevestigen.

 • Hoe kan ik een rit met mijn motor of scooter toevoegen?

  Wanneer u een rit handmatig toevoegt, kunt u uit verschillende vervoermiddelen kiezen waarmee u de rit mogelijk gemaakt heeft. Om uw motor of scooter te kunnen selecteren, moet u deze eerst als vervoermiddel toevoegen.

  Reisbalans portal

  Login in de Reisbalans portal en klik op ‘Vervoermiddelen’. Klikt rechts bovenin op ‘Voeg privé-motor toe’ en voer uw kenteken en overige kenmerken in. Klik daarna op ‘Opslaan’. Het vervoermiddel is nu terug te vinden wanneer u een rit handmatig toevoegt.

  Reisbalans app

  Open de app en klik rechts onderin op ‘Meer’. Kies voor ‘Vervoermiddelen’ en klik vervolgens op het groene plusje rechts onderin. Selecteer het icoontje ‘Motor’ en voer uw kenteken en overige kenmerken in. Klik daarna op ‘Registreer’. Het vervoermiddel is nu terug te vinden wanneer u een rit handmatig toevoegt.

 • Wat doe ik met de GPS registratie van mijn reis met het OV?

  Als u de GPS-functionaliteit van de app aan heeft staan, kan het zijn dat u in uw account transacties terugziet die met het OV zijn gemaakt. Bevestig deze ritten niet. OV transacties worden namelijk automatisch geregistreerd door het in- en uitchecken met uw mobiliteitskaart en worden dubbel geregistreerd als u de GPS-functionaliteit aan heeft staan.

  U kunt de dubbele transacties van de GPS-functionaliteit simpelweg verwijderen door de rit te selecteren en op ‘Verwijderen’ te klikken.

  Let op: het kan zijn dat u de ritten niet meteen in uw account ziet staan, maar dat deze één of twee dagen later pas te zien zijn.

   

 • Hoe stel ik een favoriet adres in?

  Om snel handmatig ritten toe te kunnen voegen, kunt u uw meest bezochte adressen als favoriet toevoegen.

  Reisbalans portal

  Login in de portal en klik vervolgens op ‘Favorieten’. Klik rechtsboven op de groene knop met ‘Favoriete locatie toevoegen’. Geef uw favoriete adres een naam (bijvoorbeeld ‘Werk’) en vul het bijbehorende adres is. Klik vervolgens op ‘Opslaan’. U kunt nu uw favoriete adressen bekijken en deze terugvinden als u een rit declareert.

  Reisbalans app

  Open de app en klik rechts onderin op ‘Meer’. Ga vervolgens naar ‘Favorieten’ en klik rechts onderin op het groene plusje om een nieuw favoriet adres toe te voegen. Geef uw favoriete adres een naam (bijvoorbeeld ‘Werk’) en vul het bijbehorende adres is. Klik vervolgens op ‘Opslaan’. U kunt nu uw favoriete adressen bekijken en deze terugvinden als u een rit declareert.

 • Hoe wissel ik van 1e naar 2e klas of andersom?

  NS-klassewissel
  U kunt van klasse wisselen bij een NS-automaat op het station. Houd uw kaart voor de OV-chipkaartlezer en kies voor ‘Klassewissel’ op het scherm. Volg de aanwijzingen en vergeet niet in te checken met uw OV-chipkaart voordat u instapt.

  Arriva-klassewissel
  U kunt van klasse wisselen bij een Arriva-automaat op het station. Klik op de automaat op de knop ‘Producten aankopen’. Hier kunt u kiezen voor ‘trein zakelijk 1e klas’. Vervolgens klikt u op de datum van vandaag. Tot slot klikt u op ‘producten toevoegen’ en scant u de Reisbalanskaart.

  Goed om te weten:
  Na klassewissel, kunt u met uw geldige vervoersbewijs zowel 1e klas reizen bij NS als bij Arriva.

 • Hoe kan ik een OV-fiets huren?

  U kunt met uw mobiliteitskaart een OV-fiets huren, bijvoorbeeld voor het laatste stukje van uw reis. U hoeft bij de fietsenstalling alleen uw mobiliteitskaart te laten scannen door een medewerker en kunt meteen wegrijden. De rit kunt u later terugzien in uw Reisbalans account.

  Bij een onbemande stalling werkt het iets anders.

  Meer informatie over de OV-fiets vindt u op de website www.ov-fiets.nl.

 • Wat kan ik met het ‘Ritten & declaraties’?

  Op deze pagina kan u al uw ritten en declaraties terugzien die zijn geregistreerd met uw mobiliteitskaart of met de GPS-functionaliteit van de app (mits u deze aan heeft staan).

  Heeft u de GPS-functionaliteit niet aan staan of wilt u een andere rit declareren? Dan kunt u deze hier eenvoudig zelf toevoegen.

 • Welke telefoon heb ik nodig voor de Reisbalans app?

  De Reisbalans app is constant onder ontwikkeling om optimaal te functioneren op de drie meest recente versies van zowel iOS als Android. U kunt de Reisbalans app downloaden op een iPhone met iOS 9 of hoger of een telefoon met Android versie 5 of hoger. Deze minimale ondersteuning zal aangepast worden naarmate de versies verouderd raken. U vindt de app in Google Play en App Store.

 • Hoe kan ik inloggen bij de portal?

  U kunt bij de Reisbalans portal inloggen door rechtsboven op de onze website naar ‘Mijn Reisbalans’ te gaan of door hier te klikken.

  Indien uw werkgever gebruik maakt van Single Sign On (SSO), dan heeft u via uw zakelijke omgeving direct toegang tot de Reisbalans portal.

  Om in te kunnen loggen, heeft u een Reisbalans account nodig. Heeft u deze nog niet? Neem dan contact op met uw werkgever.

 • Wat kan ik met ‘Favorieten’?

  Op deze pagina kunt u uw favoriete adressen toevoegen. Declareert u ritten handmatig en wilt u niet iedere keer het adres opnieuw invoeren? Dan kunt u hier een favoriet adres invoeren, zoals uw huis adres.

  Klik rechtsboven op ‘+ Favoriete locatie toevoegen’. Geef het adres vervolgens een naam (bijvoorbeeld ‘Thuis’ of ‘Werk’) en voer het adres in. Klik vervolgens op ‘Opslaan’.

 • Wat kan ik met ‘Routeplanner’?

  Met deze functie kunt u de route naar uw (favoriete) bestemming plannen via Google Maps.

 • Kan ik een week bevestigen en later ritten toevoegen?

  Dit is mogelijk, maar doe dit het liefst alleen als die week nog niet verrekend is.

 • Mijn mobiliteitskaart is verloren/gestolen/beschadigd

  Bij diefstal of verlies: blokkeer de kaart zo snel mogelijk! Een eenmaal geblokkeerde kaart kan NIET meer worden ge(re)activeerd. U heeft dus een nieuwe mobiliteitskaart nodig.

  U kunt de kaart zelf blokkeren in uw Reisbalans account.

  Reisbalans portal
  Login en ga naar ‘Mobiliteitskaart’ en klik op de knop ‘Meld als verloren/gestolen’. Er zal automatisch een nieuwe kaart worden aangevraagd en worden toegezonden naar het bij ons bekende huisadres.

  Reisbalans app
  Ga naar ‘Meer’ en klik op de knop ‘Kaarten’. Daar kunt u de kaart selecteren waar het om gaat en op de knop ‘Meld als verloren/gestolen’ klikken. Er zal automatisch een nieuwe kaart worden aangevraagd en worden toegezonden naar het bij ons bekende huisadres.

  Werkt de kaart niet meer omdat deze beschadigd is of heeft uw kaart een storing? Neem dan zo snel mogelijk contact op met ons. We helpen graag verder. Wij zijn hiervoor 24 uur per dag bereikbaar via telefoonnummer 088-934 34 56 of klantenservice@reisbalans.nl.

 • Hoe sluit ik een deelauto?

  De auto kunt u sluiten met de Reisbalans app.

  1. Zet de versnelling in de P-stand (voet op de rem).
  2. Zorg dat alle deuren en ramen gesloten zijn.
  3. Zet de auto uit door op de start/stop knop te drukken.
  4. Zorg dat Bluetooth aan staat op uw mobiele telefoon.
  5. Open de Reisbalans app en klik op Vervoer.
  6. Klik op uw huidige reservering.
  7. Vergrendel de auto door op Vergrendelen te klikken.

   

  Hoe sluit ik de deelauto af aan het einde van de reservering?
  Zet de auto altijd terug op de thuislocatie aan het einde van de rit. Laad de auto altijd weer op voor de volgende gebruiker!

  1. Parkeer de auto op zijn plek en zet de versnelling in de P-stand (voet op de rem).
  2. Zorg dat alle deuren en ramen gesloten zijn.
  3. Zet de auto uit door op de start/stop knop te drukken.
  4. Open het laadklepje (rechtsachter) met de hand door er op te drukken.
  5. Sluit de oplaadkabel aan op de auto en de laadpaal.
  6. Houd de laadtag (in het dashboardkastje) bij het display van de laadpaal. Als het lampje van de laadpaal BLAUW kleurt, laadt de accu op.

  Lukt het niet? Druk de kabels extra goed aan. Houd de laadtag nog eens bij het display van de laadpaal.

  1. Controleer of het laden is begonnen op het dashboard van de auto.
  2. Berg de laadtag weer op in het dashboardkastje.
  3. Zorg dat Bluetooth aan staat op uw mobiele telefoon.
  4. Open de Reisbalans app en klik op Vervoer.
  5. Klik op uw reservering.
  6. Vergrendel de auto door op Vergrendelen te klikken.
  7. Beëindig de reservering door op Reservering stoppen te klikken.
  8. Bevestig dit.
 • Hoe beëindig ik de reservering van een deelfiets?
  1. Breng de deelfiets terug op de thuislocatie.
  2. Laad de accu altijd op.
  3. Open de Reisbalans app en klik op Vervoer.
  4. Klik op uw reservering.
  5. Vergrendel de fiets door op Vergrendelen te klikken en het fietsslot met de hand dicht te doen.
  6. Beëindig de reservering door op Reservering beëindigen te klikken.
  7. Bevestig dit.
 • Ik ben de pincode voor het tanken vergeten, wat nu?

  Tijdens uw registratie heeft u uw viercijferige pincode gekozen. Als u uw pincode bent vergeten kunt u contact opnemen met de klantenservice. Indien u 3 keer de verkeerde pincode heeft gebruikt, wordt uw mobiliteitskaart tijdelijk geblokkeerd voor tanken. Na 24 uur kunt u met de juiste pincode weer betalingen doen.

 • Wat kan ik met het ‘Dashboard’?

  Op het Dashboard ziet u een overzicht van de kosten die u gemaakt heeft, vergoed krijgt of verrekend worden met uw salaris. Ook ziet u een overzicht van uw reisgedrag van de huidige maand.

  Vlak 1: Reisbalans
  Hier ziet u de vergoeding van de fiscale opbouw in de huidige maand. Reiskosten worden uitbetaald binnen de fiscale ruimte. Stel dat die fiscale ruimte €20,- is, maar u deze maand voor €40,- heeft gereisd. Dan ontvangt u deze maand €20,- en de komende maand (zolang er ruimte in het ‘potje’ is) de andere €20,-. Als u gebruik maakt van een mobiliteitsbudget, wordt het totaalbedrag weergegeven waar u volgens de regeling van uw werkgever recht op heeft.

  Vlak 2: Uitkering van de huidige periode
  Hier ziet u wat u over de huidige maand heeft opgebouwd aan reiskosten en wat zowel bruto als netto aan u uitgekeerd zal worden.

  Als u op ‘Bruto uitkering’ klikt, ziet u een overzicht van de transacties die u gemaakt heeft (met reizen of declaraties). Het saldo wat u hier ziet, is een bruto bedrag. Hier zijn nog geen verrekeningen als belastingen of premies over gedaan, dus er zal nog iets van dit bedrag worden afgetrokken. Het resultaat daarvan ziet u bij ‘Netto uitkering’.

  Als u op ‘Netto uitkering’ klikt, ziet u een overzicht van de transacties die u gemaakt heeft (met reizen of declaraties) en het saldo wat u hiervan netto uitgekeerd zal krijgen. Als u hier op klikt, ziet u een concept van de tussentijdse verrekening. Hier ziet u de specificatie van de reiskosten staan.

  Vlak 3: Uitkering van de afgelopen periode
  Hier ziet u wat er afgelopen maand zowel bruto als netto aan u is uitgekeerd met de laatste salarisbetaling.

  Als u op ‘Bruto uitgekeerd’ klikt, ziet u een overzicht van de transacties die u gemaakt heeft (met reizen of declaraties) en het saldo dat bruto aan u is uitgekeerd.

  Als u op ‘Netto uitgekeerd’ klikt, ziet u een overzicht van de transacties die u gemaakt heeft (met reizen of declaraties) en het saldo dat netto aan u is uitgekeerd.

 • Wat kan ik met ‘Exports’?

  Hier kunt u al uw ritten en declaraties als Excel bestand exporteren voor uw eigen administratie. Klik hiervoor op de knop rechts bovenin.

 • Wat kan ik met ‘Locaties’?

  Met deze functie kunt u zien op verschillende locaties zien hoeveel OV-fietsen er nog beschikbaar zijn en waar u deze kunt ophalen. In de toekomst zullen er extra diensten worden toegevoegd.

 • Kan ik een bevestigde rit alsnog wijzigen?

  Ja, dit kan in zowel de portal als de app, maar alleen als uw werkgever heeft aangegeven dat dit mag.

  Reisbalans portal
  Bekijk in ‘Ritten & declaraties’ welke rit u wilt wijzigen en klik aan de rechterkant van deze rit op het pijltje waarmee u de rit kan ‘Terugzetten’. De rit is nu weer een conceptversie die u kunt wijzigen. Vergeet niet om de rit weer te bevestigen als u deze gewijzigd hebt.

  Reisbalans app

  Klik op de rit en klik vervolgens op ‘Terugzetten’. De rit is nu weer een conceptversie die u kunt wijzigen. Vergeet niet om de rit weer te bevestigen als u deze gewijzigd hebt.

 • Hoe vraag ik de mobiliteitskaart aan?

  Zodra u uw Reisbalans account heeft geactiveerd, kunt u in de Reisbalans portal een mobiliteitskaart aanvragen.

  Klik in het menu aan de linkerkant op ‘Mobiliteitskaart’ en klik op ‘Mobiliteitskaart bestellen’. Een aantal persoonlijke gegevens staat al ingevuld; deze hoeft u alleen nog maar te controleren. Vul indien nodig aan en doorloop alle stappen.

  Houd rekening met een levertijd van 5 tot 10 werkdagen.

 • Hoe kan ik mijn mobiliteitskaart beëindigen?

  Indien u geen gebruik meer wilt maken van uw mobiliteitskaart of u uit dienst gaat, kunt u deze beëindigen in de Reisbalans portal.

  • Login op de Reisbalans portal en klik links in het menu op ‘Mobiliteitskaart’
  • Scroll naar beneden en klik op ‘Beëindigen’ om de mobiliteitskaart te beëindigen.
  • Stuur de mobiliteitskaart naar Reisbalans en knip deze niet door (een postzegel is niet nodig)

  Reisbalans
  Antwoordnummer 938
  3500 VB Utrecht

  Let op! Nadat u uw mobiliteitskaart heeft beëindigd, kunt u geen gebruik meer maken van eventuele aanvullende diensten (zoals parkeren, deelauto’s en OV-fiets).

 • Hoe start en gebruik ik een elektrische deelauto?

  De auto opent u met de app. De auto maakt geen geluid, anders dan u van niet-elektrische auto’s gewend bent.

  1. Controleer of de versnellingspook in de P-stand staat en trap het rempedaal in.
  2. Start de auto met de start/stop knop links naast de versnellingspook.
  3. Controleer op dashboard of melding “ ready” zichtbaar is.
  4. Zet de versnellingspook in de gewenste versnelling:P= Parkeerstand/ uit de versnelling en automatisch op de rem
   R= Reverse/ achteruit rijden
   N= Neutraal/ vrij
   = Drive/ vooruit rijden
   B = ECO modus/ regeneratief remmen ingeschakeld
  5. Laat het rempedaal opkomen.
  6. U kunt nu rijden door het gaspedaal te bedienen.

  Hoe moet ik rijden met een elektrische auto?

  Een elektrische auto rijdt als een normale auto. De e-Golf is voorzien van een automatische versnelling. Na het ontkoppelen van de laadkabel, start u de auto met de startknop, maar trapt u tegelijkertijd het rempedaal in. Bij een elektrische auto zal u geen startend motorgeluid horen.

  Bij terugkomst koppelt u de auto weer aan de laadpaal, zodat de volgende gebruiker ook weer een volle accu heeft.

 • Hoe kan ik mijn fietsreservering wijzigen of annuleren?

  Hoe kan ik een reservering wijzigen?
  Dit kunt u niet zelf doen. Bel voor het wijzigen van een reservering altijd met de Reisbalans klantenservice: 088 – 934 34 56.

  Hoe kan ik een reservering annuleren?
  Dit kunt u zelf doen in de Reisbalans app, mits de reservering nog niet is ingegaan.  Reserveer alleen een fiets als u deze echt nodig heeft. U benadeelt mogelijk anderen door vlak voor vertrek de reservering te annuleren.

  Wat betekenen de verschillende statussen bij mijn reserveringen?
  Gereserveerd: Reservering aangemaakt maar nog niet bevestigd door de beheerder
  Bevestigd: Reservering bevestigd door de beheerder
  Gestart: Huidige actieve reservering
  Afgerond: Reservering is beëindigd
  Geannuleerd: Geannuleerde reservering

 • Hoe kan ik gebruik maken van Carwash?

  Met uw mobiliteitskaart kunt u ook gebruikmaken van Carwash. Met meer dan 1.100 aangesloten carwash locaties is er altijd wel een carwash in de buurt waar u terecht kunt met de tankpas van Travelcard. Om het u gemakkelijk te maken kunt u met de locator voor de smartphone gemakkelijk een carwash in de buurt vinden. Of klik hier voor de lijst met Carwash locaties.

  Het afrekenen van carwash met de tankpas is heel gemakkelijk. Net als bij het afrekenen van brandstof voert u bij het afrekenen de pincode en eventueel de kilometerstand in.

 • Wat kan ik met het ‘Ritten & declaraties’?

  Op deze pagina kan u al uw ritten en declaraties terugzien die zijn geregistreerd met uw mobiliteitskaart of met de GPS-tracker van de app (mits u deze aan heeft staan).

  Heeft u de GPS-tracker niet aan staan of wilt u een andere rit declareren? Dan kunt u deze hier eenvoudig zelf toevoegen.

 • Hoe installeer ik de Reisbalans app?

  U vindt de app in Google Play voor Android en App Store voor iPhone. Klik op ‘Installeren’ en login met uw Reisbalans account.

 • Wat kan ik met ‘Kaarten’?

  Hier vindt u een overzicht van uw mobiliteitskaart(en).

  Als uw mobiliteitskaart verloren of gestolen is, kunt u dat hier melden. Ook het beëindigen van de kaart kunt u hier regelen (overleg met uw werkgever of dit ook voor u geldt).

 • Wat moet ik doen met een ‘niet-complete’ rit in mijn overzicht?

  Stel: u bent vergeten uit te checken. Of u komt er bij het uitchecken achter dat u niet had ingecheckt. Of de apparatuur werkt niet naar behoren, waardoor u niet kon in- of uitchecken. Dat betekent dat van een specifieke rit slechts één ‘check-moment’ bekend is. We spreken dan van een ‘niet-complete rit’.

  Wat u in Reisbalans ziet, zijn de gegevens die wij van de vervoerder ontvangen. Wij kunnen deze gegevens NIET veranderen. Wij kunnen ook niet controleren of de apparatuur op bijvoorbeeld een station correct werkt. Ook hebben wij geen invloed op het tarief (oftewel het Correctietarief) dat de vervoerder in rekening brengt.

  Wat u kunt doen

  Allereerst moet u deze rit gewoon verantwoorden (indien u het verantwoorden van ritten hebt afgesproken met uw werkgever). Vervolgens kunt u zelf of kan Reisbalans voor u restitutie aanvragen over het teveel betaalde bedrag.

  Lees hier hoe dit in zijn werk gaat.

 • Hoe activeer ik de mobiliteitskaart?

  Om misbruik te voorkomen, dient u de kaart na ontvangst zelf te activeren. De activatie bestaat uit twee stappen.

  1. Activeer uw kaart via de portal (waar u de mobiliteitskaart heeft aangevraagd) of via de app.
  2. Zet de reisproduct(en) op uw mobiliteitskaart.

  Stap 1: digitaal activeren van de mobiliteitskaart
  Reisbalans portal
  Login en klik links in het menu op ‘Mobiliteitskaart’. Klik vervolgens op de button ‘Kaart activeren’. De kaart is nu digitaal geactiveerd en na twee werkdagen kunt u verder met stap 2.

  Reisbalans app
  Open de app en klik rechts onderin op ‘Meer’. Klik vervolgens op ‘Kaarten’ en klik dan op de button ‘Kaart activeren’. De kaart is nu digitaal geactiveerd en na twee werkdagen kunt u verder met stap 2.

  Stap 2: reisproduct(en) op de mobiliteitskaart zetten
  Wacht na het digitaal activeren van uw kaart minimaal twee werkdagen voordat u deze stap uitvoert. Ook als u al snel een mail ontvangt dat de reisproducten klaar staan, dient u minimaal twee werkdagen te wachten met ophalen. U kunt uw mobiliteitskaart pas gebruiken nadat u deze reisproduct(en) op de kaart heeft gezet.

  U kunt de reisproduct(en) op uw mobiliteitskaart zetten bij een NS kaartautomaat of een OV-chipkaart ophaalpunt.

  1. Scan uw kaart (NS kaartautomaat) of steek hem in de pasinvoer (OV-chipkaart ophaalpunt).
  2. Kies ‘Ophalen bestellingen’ (NS kaartautomaat), of ‘Meer’ en dan ‘Ophalen bestellingen’ (OV-chipkaart ophaalpunt).
  3. Kies vervolgens ‘Akkoord’ en uw mobiliteitskaart is nu gereed voor gebruik.
 • Hoe moet ik een elektrische deelauto opladen?

  Moet ik bij terugkomst altijd opladen?
  Ja. Het is prettig als u een auto ter beschikking krijgt met voldoende accucapaciteit. Als de accu vol geladen is, wordt er geen stroom meer verbruikt. Het is op de eigen deelauto-plaats niet erg als de auto langer dan nodig aan de paal hangt.

  Waar kan ik opladen?
  De Reisbalans deelauto’s beschikken altijd over een “thuislocatie”. Op deze plek haalt u de deelauto op én breng je deze weer terug. Onderweg adviseren wij bij een tussenstop altijd te parkeren bij een laadpaal zodat u de auto tussendoor kunt bijladen. De dichtstbijzijnde en beschikbare laadpalen vindt u via:

  www.oplaadpalen.nl
  www.oplaadpunten.nl
  www.fastnedcharging.com

  Kan ik de auto bij elke laadpaal opladen?
  Ja, dat kan bij alle openbare laadpalen. In het dashboardkastje van de auto ligt een sleutelhanger met daaraan de laadtag. Deze laadtag bevat een chip waarmee u het laden bij elke openbare laadpaal in Nederland kan starten.

  Hoe lang duurt het laden van de Volkswagen e-Golf?
  Het opladen van een volledig lege accu kost zo’n 4,5 uur. In praktijk zal de accu nooit helemaal leeg zijn. Snelladen duurt ongeveer een kwartier tot een half uur.

  Type laadpaal Laadtijd
  Snellader 80% in 43 min.
  Stopcontact (230V) 15 uur en 36 min.
  Laadpaal 3,7 kW 9 uur en 42 min.
  Laadpaal 11 kW 4 uur en 54 min.
  Laadpaal 22 kW 4 uur en 54 min.

   

  Hoe start ik het laden?
  Aan het einde van de rit of wanneer u een tussenstop maakt, moet de auto aangesloten worden op een laadpaal. Het laden activeert u door:

  1. Open het laadklepje (rechtsachter) met de hand door er op te drukken
  2. Pak de laadkabel uit de achterbak
  3. Plug de laadkabel in de paal en de auto
  4. Pak de laadtag uit het dashboardkastje
  5. Houd de laadtag bij het display van de laadpaal. Als het lampje van de laadpaal BLAUW kleurt, laadt de accu op.

  Lukt het niet? Druk de kabels extra goed aan. Houd de laadtag nog eens bij het display van de laadpaal.

  1. Controleer of het laden is begonnen op het dashboard van de auto
  2. Berg de laadtag weer op in het dasboardkastje

  Het laden start niet, wat moet ik doen?
  Dit kan meerdere redenen hebben:

  • Laadsnoer niet genoeg ingestoken; steek de stekkers er verder in en bied de laadtag opnieuw aan.
  • Motor staat nog aan; controleer of de auto uit staat en bied daarna de laadtag opnieuw aan.
  • laadtag niet goed gelezen; volg de instructies van de laadpaal en bied de laadtag lang genoeg aan. Controleer of het laden wordt gestart op het display van de auto.

  Hoe stop ik het laden?
  Het ontkoppelen van de laadpaal werkt als volgt:

  1. Houd de laadtag (uit het dashboardkastje) bij het display van de laadpaal om het laden te stoppen
  2. Als het lampje op de laadpaal GROEN kleurt, is de laadkabel ontgrendeld.

  Lukt het niet? Houd de laadtag nogmaals bij het display van de laadpaal om het laden te stoppen.

  1. Ontgrendel de laadkabel door tweemaal op het knopje met het openstaande slotje (op het portier aan de kant van de bestuurder) te drukken
  2. Verwijder de laadkabel uit de auto en de laadpaal
  3. Sluit het laadklepje (rechtsachter) met de hand
  4. Berg de laadkabel op in de kofferbak
  5. Berg de laadtag weer op in het dashboardkastje

 • Hoe haal ik een deelfiets van het slot?

  De fiets opent u met de Reisbalans app. Nadat u een reservering heeft gemaakt kunt u in de app de fiets openen. U zal zien dat het slot van de fiets openspringt.

  1. Zorg ervoor dat de Bluetooth op uw mobiele telefoon aan staat.
  2. Open de Reisbalans app en klik op Vervoer.
  3. Klik op uw huidige reservering.
  4. Klik op Reservering starten als deze nog niet gestart is.
  5. Ontgrendel de fiets door op Ontgrendelen te klikken.
  6. Lukt het niet? Zet Bluetooth uit en weer aan of start de Reisbalans app opnieuw op.
 • Hoe werkt elektrisch laden met een Enecodruppel?

  Als u elektrisch mag laden met een Enecodruppel, dan kunt u deze gebruiken bij alle openbare laadpalen en bij Eneco privé laadpalen.

  Heeft u een privé laadpaal van een andere leverancier? Dan verzoeken wij u contact op te nemen met de leverancier om uw laadpaal open te laten stellen voor Eneco.

  Elektrisch laden doet u zo:

  1. Parkeer uw auto bij een laadpaal.
  2. Koppel de laadpaal aan uw auto. Bij de meeste laadpalen zal er een groen licht verschijnen als de koppeling goed is. Bij rood licht is er een storing en is laden niet mogelijk.
  3. Houd de druppel voor de aangegeven plaats op de laadpaal en wacht tot de lampjes blauw kleuren. Dit is de indicatie dat het laden is gestart.
  4. Ontgrendel bij terugkomst de laadpaal met de druppel en koppel de laadkabel los.
 • Hoe kom ik aan een Reisbalans account?

  U wordt door uw werkgever aangemeld bij Reisbalans. U krijgt vervolgens een e-mail van Reisbalans met daarin een persoonlijke link. Hiermee activeert u uw account.

  Let op: de activatielink is 30 dagen geldig. Zorg dat u uw account binnen deze periode activeert. Werkt de link niet meer? Neem dan contact op met onze klantenservice.

  Met de inloggegevens van uw account kunt u gebruik maken van de Reisbalans online portal en app voor uw mobiele telefoon.

 • Wat kan ik met ‘Kilometerstanden’?

  U kunt hier minstens één keer per maand uw kilometerstand noteren, bijvoorbeeld voor leaserijders. Op basis daarvan kan Reisbalans uw restkilometers en brandstofverbruik laten zien. De restkilometers zijn de kilometers die u wel heeft gemaakt, maar waar geen ritten in uw rittenregistratie tegenover staan. Deze kilometers worden aangemerkt als privékilometers.

  Indien uw organisatie gebruik maakt van poolauto’s, dan worden de gemaakte kilometers automatisch toegevoegd en zijn deze inzichtelijk in uw account. Hier hoeft u niks voor te doen.

 • Waarom wordt bij de app om een aantal machtigingen gevraagd?

  Als u de Reisbalans app op uw smartphone installeert, krijgt u bij het aanspreken van specifieke functionaliteiten de melding dat de Reisbalans app toegang wil hebben tot een aantal bronnen op uw telefoon. Reisbalans heeft zelf GEEN toegang tot deze bronnen; het is alleen bedoeld voor uw eigen gebruiksgemak. Eenmaal afgegeven kan de toestemming altijd ingetrokken worden in de instellingen van uw telefoon (ook bereikbaar via de instellingen in de app).

  Concreet gaat het om de volgende bronnen:

  Camera
  Sommige organisaties maken gebruik van de declaratiefunctie of de mogelijkheid tot inloggen via QR-code binnen Reisbalans. U kunt dan een bonnetje fotograferen en uploaden in de app of de inlog QR code inlezen van een ander scherm.

  GPS locatie
  Dit is nodig om de GPS-tracker te kunnen gebruiken wanneer u de app geopend heeft. De ritten worden dus alleen geregistreerd als u deze functionaliteit in de app geactiveerd heeft. De locatiebepaling heeft ook een functie bij het registreren van een rit en andere schermen waar een locatie gekozen kan worden; u kunt dan kiezen om een reis te plannen van of naar uw ‘huidige locatie’.

  GPS locatie op de achtergrond
  Dit is nodig om de GPS-tracker te kunnen gebruiken wanneer u de app gesloten heeft. De ritten worden dus op de achtergrond geregistreerd. De daadwerkelijke registratie vindt alleen plaats wanneer de rittenregistratie op het startscherm van de app is geactiveerd.

  Fysieke activiteit
  Wanneer de Reisbalans app toegang krijgt tot de bewegingsdata op uw telefoon, kan dit gebruikt worden om nauwkeurige metingen te maken (zoals snelheid), zodat uw route beter geregistreerd wordt.

  Bluetooth
  Sommige organisaties maken gebruik van een reserveringsysteem voor deelauto’s die via de app geopend en gesloten kunnen worden. Reisbalans communiceert met deze auto’s via Bluetooth en kan zonder toestemming de auto’s niet openen of sluiten.

  Meldingen
  Wanneer er tijdgevoelige updates zijn, bijvoorbeeld over de reservering van een taxi of deelvoertuig, kunnen er push meldingen verstuurd worden vanuit de app naar uw telefoon.

 • Hoe werkt rittenregistratie via de GPS-functionaliteit?

  Als u via Rittenregistratie op het startscherm de GPS-functionaliteit aanzet, registreert de Reisbalans app welke route en afstand u aflegt. De ritten worden zo veel mogelijk verrijkt, bijvoorbeeld met een vervoermiddel.

  Ongeveer een uur na het beëindigen van de rit verschijnen de ritgegevens in uw Reisbalans account. Soms duurt dit iets langer. De ritregistratie is een lerend systeem, dat nauwkeuriger wordt naarmate u het langer gebruikt.

  Let op! Ritten met het openbaar vervoer die u met de mobiliteitskaart maakt worden automatisch zichtbaar in uw Reisbalans portal. Deze hoeft u dus niet via GPS of handmatig te registeren. Deze ritten moet u niet bevestigen en kunt u verwijderen in uw Reisbalans account.

  Moet ik nog iets met deze gegevens doen?
  Ja: per rit moet u nog o.a. het reisdoel (bijvoorbeeld zakelijk) en het reismiddel (bijvoorbeeld auto) aangeven. Reisbalans doet hiervoor zelf al suggesties op basis van uw voorkeursinstellingen. Daarna bevestigt u de rit.

  De GPS-functionaliteit verbruikt veel batterij van mijn telefoon
  Om batterijverbruik te beperken, staat de app in ‘slaapstand’ totdat u zich gaat verplaatsen. U kunt er ook voor kiezen de GPS-functionaliteit per rit aan te zetten. Na uw rit wordt de GPS dan vanzelf uitgeschakeld.

  Wie kan mijn GPS-gegevens inzien?
  De GPS-gegevens worden geanonimiseerd op een beveiligde server opgeslagen. Voor u zelf zijn ze zichtbaar in uw Reisbalans account. Per rit beoordeelt u of u deze bevestigt of verwijdert.

  Alleen ritten die u heeft bevestigd, zijn zichtbaar voor uw werkgever. Heeft u bij de rit aangegeven dat deze privé was, dan ziet de werkgever deze gegevens NIET.

 • Wat moet ik doen als mijn rit ten onrechte is opgeknipt in twee ritten?

  Als u met de GPS-functionaliteit reist, kan het zijn dat uw rit ten onrechte wordt opgeknipt in twee verschillende ritten, bijvoorbeeld als u stopt om te tanken.

  Reisbalans portal

  Om deze twee ritten weer samen te voegen, gaat u naar ‘Ritten & declaraties’. Vervolgens selecteert u de twee ritten door links op het grijze vakje te klikken. Onderin verschijnt nu de optie ‘Samenvoegen’. Als u daarop klikt, ziet u dat de twee ritten weer zijn samengevoegd tot één rit.

  Reisbalans app

  Om deze twee ritten weer samen te voegen, gaat u naar ‘Overzicht’. Vervolgens klikt u linksboven o de selecteer optie te activeren. Er verschijnen vakjes voor de ritten. Selecteer de ritten die samengevoegd moeten worden. Klik boven in op het meest linker icoon met het pijltje naar beneden en bevestig. U ziet nu dat de ritten weer zijn samengevoegd tot één rit.

 • Hoe gebruik ik de mobiliteitskaart?

  Hoe reis ik in het OV?
  U kunt gebruik maken van de trein/tram/bus/metro van alle vervoerders met de Reisbalans mobiliteitskaart. Dit doet u door in te checken aan het begin van uw reis en uit te checken aan het einde van uw reis.

  Als u van bus of tram wisselt, moet u altijd in het voertuig in- en uitchecken.

  Als u van trein of metro wisselt, moet u inchecken op het beginstation en uitchecken op het eindstation. Stapt u hierbij over naar een andere vervoerder (bijvoorbeeld van NS naar Arriva)? Check dan uit bij de ene vervoerder en check in bij de volgende vervoerder.

  De gemaakte OV-ritten zijn gemiddeld binnen 24-48 uur zichtbaar in uw account.

  Hoe wissel ik van 1e naar 2e klas of andersom?
  U kunt van klasse wisselen bij een NS-automaat op het station. Houd uw kaart voor de OV-chipkaartlezer en kies voor ‘Klassewissel’. Volg de aanwijzingen op het scherm en vergeet niet in te checken voordat u de trein neemt.

  Hoe laad ik toeslag voor de Intercity Direct?
  Om gebruik te maken van de IC Direct tussen Schiphol en Rotterdam/Breda, moet u een toeslag laden. Dit kunt u op het perron doen bij de rode Toeslagzuil. Houd uw mobiliteitskaart voor de scanner en de toeslag wordt automatisch op uw kaart gezet. Ook kunt u de toeslag op uw mobiliteitskaart zetten via de NS-kaartautomaat of een servicebalie op het station.

  Mag ik saldo of een abonnement op de mobiliteitskaart laden?
  Het is niet de bedoeling om zelf saldo op uw kaart te laden. Heeft u dit per ongeluk wel gedaan? Neem dan contact op met onze klantenservice. Wij zijn op werkdagen 24/7 bereikbaar via telefoonnummer 088-934 34 56 of klantenservice@reisbalans.nl.

 • Wat is deelvervoer?

  Bij deelvervoer maken meerdere personen om de beurt gebruik van één of meerdere vervoermiddelen. Denk hierbij aan een deelauto of deelfiets. Om complexiteit met sleuteloverdracht te vermijden, wordt deelvervoer geopend en gesloten met een app i.p.v. met een traditionele sleutel.

  Bij Reisbalans bieden we ‘eigen’ deelvervoer aan (die bij uw werkgever staan en alleen door u en uw collega’s te gebruiken zijn) en deelvervoer via partners (Greenwheels, Amber, etc.)

 • Hoe kan ik een elektrische deelauto opladen langs de snelweg?

  Hoe start ik het laden bij een snellaadpunt?

  1. Open het laadklepje (rechtsachter) met de hand door er op te drukken
  2. Pak de CCS-stekker die aan de laadpaal gekoppeld zit en plug deze in de auto. Pak de laadtag uit het dashboardkastje
  3. Houd de laadtag voor de paslezer onder het laadscherm
  4. Druk op ‘start’ in het laadscherm
  5. Het laden zal nu starten. Dit is zichtbaar in het laadscherm op de laadpaal en op het dashboard van de auto
  6. Berg de laadtag weer op in het dashboardkastje

  Let op! U heeft geen app nodig om bij Fastned te laden, hoewel het display dit aangeeft. Start het laden niet, hang de stekker weer terug in de houder van de laadpaal en probeer het opnieuw.

  Hoe stop ik het laden bij een snellaadpunt?

  1. Druk op ‘stop’ in het scherm om het laden te beëindigen
  2. U kunt nu zien hoe lang er is geladen en hoeveel de auto is bijgeladen
  3. Ontgrendel de laadkabel door tweemaal, op het knopje met het openstaande slotje, op het portier aan de kant van de bestuurder te drukken
  4. Hang de CCS-stekker terug in de houder van de laadpaal
  5. Sluit het laadklepje (rechtsachter) met de hand

 • Hoe moet ik een elektrische deelfiets opladen?

  Hoe laad ik de elektrische fiets op?
  De elektrische fiets beschikt over een uitneembare accu. Deze accu kan opgeladen worden doormiddel van een stekker met een normale 230V aansluiting. Op de locatie kan men u meer uitleg geven.

  Hoe lang duurt het voor de elektrische fiets is opgeladen?
  Hoe lang het duurt voor uw elektrische fiets is opgeladen hangt van het type lader af. Een overzicht staat in de tabel hieronder.

  Type charger 50% oplading 100% oplading
  Compact charger 2,5 uur 6,5
  Standard charger 1,5 uur 3,5 uur
  Fast charger 1 uur 2,5 uur

   

  Moet ik de accu elke keer opladen voor gebruik?
  Dit is in principe niet nodig. Zelfs na lange opslag kan de elektrische fiets weer worden gebruikt zonder dat de accu moet worden opgeladen. Bosch adviseert de elektrische fiets weg te zetten voor opslag met een laadtoestand ca. 30 tot 60%.

  Hoe kan ik de levensduur van de accu vergroten?

  • Geringe belasting van de accu
  • Opslag van de accu bij een temperatuur tussen de 0 en 20 ⁰C
  • Opslag in een ca. 30 tot 60% opgeladen toestand
  • Parkeren van de elektrische fiets in de schaduw of koele ruimte
 • Ik ben mijn wachtwoord vergeten, wat nu?

  Maakt uw werkgever gebruik van Single Sign On (SSO)? Neem dan contact op met uw werkgever.

  Reisbalans portal

  Login bij de portal en kies voor wachtwoord vergeten. Geef het e-mailadres op waarmee u bij Reisbalans bekend bent. U ontvangt per e-mail een link om uw wachtwoord opnieuw in te stellen.

  Reisbalans app

  Open de app en klink rechts onderin op ‘Meer’. Bovenin klit u op de knop ‘Uw accountgegevens’, waarna u bij de titel ‘Accountgegevens’ op de knop ‘Wijzig’ kunt klikken. U kunt hier uw nieuwe wachtwoord instellen.

 • Wat kan ik met ‘Mobiliteitskaart’?

  Deze pagina geeft een overzicht van uw mobiliteitskaart(en). Hier ziet u uw huidige (actieve) kaart, beëindigde mobiliteitskaarten en wat u precies kan met uw kaart.

  Als uw mobiliteitskaart verloren of gestolen is, kunt u dat hier melden. Ook het beëindigen van de kaart kunt u hier regelen (overleg met uw werkgever of dit ook voor u geldt).

  Heeft u een mobiliteitskaart aangevraagd? Dan kunt u hier de voortgang bekijken.

 • Hoe kan ik inloggen bij de Reisbalans app?

  Als u de app geïnstalleerd heeft, kunt u inloggen met uw Reisbalans account. Heeft u nog geen account? Neem dan contact op met uw werkgever.

  Maakt uw werkgever gebruik van Single Sign On (SSO)? Dan moet u inloggen via een QR-code. De QR-code kunt u vinden in de Reisbalans portal. Doorloop de volgende stappen:

  1. Ga naar de Reisbalans portal en login met de inloggegevens van uw werk.
  2. Klik rechts bovenin op uw naam
  3. U ziet een tabblad met ‘Log in met uw QR code’.
  4. Zodra u naar uw Reisbalans app gaat kunt u kiezen om in te loggen met QR-code.
  5. Scan de QR-code in uw Reisbalans portal en u wordt automatisch ingelogd in de app.
 • Kan ik meerdere ritten van één dag tegelijk toevoegen?

  Momenteel is dit alleen mogelijk in de portal en nog niet in de app.

  Login in de portal en klik op ‘Ritten & declaraties’. Klik bij de dag waarop u de ritten wilt toevoegen op het menu aan de rechterkant en klik op ‘+ Declaratie/Rit’. Vul de benodigde informatie in en scroll naar ‘Wat was de afstand?’. Zodra u de vakjes ‘Van’ en ‘Naar’ hebt ingevuld, verschijnt eronder een knop met een plusje erop. Als u hierop klikt, kunt nog meer ritten toevoegen. Als u een van de ritten wilt verwijderen, klikt u op de knop met het minteken.

 • Wat moet ik doen als ik mijn mobiliteitskaart vergeten ben?

  Heeft u zelf reiskosten betaald, bijvoorbeeld omdat u de mobiliteitskaart was vergeten? Dat kan gebeuren!

  Informeer bij uw werkgever of u deze kosten via Reisbalans of via het reguliere declaratieproces van het bedrijf kan declareren.

  Reist u met een NS-Business Card, dan kunt u in sommige gevallen de gemaakte reiskosten terugvragen bij de NS. Klik hier voor meer informatie.

 • Hoe reserveer ik een deelauto?
  1. Open de Reisbalans app en klik op Vervoer
  2. Selecteer een stardatum en tijd. Let op, de reservering mag niet in het verleden zijn.
  3. Selecteer een einddatum en tijd.
  4. Kies een beschikbare deelauto.
  5. Maak de reservering aan door op Bevestig reservering te klikken.
  6. Je ziet vervolgens een bevestiging en de locatie van de auto.
 • Wat doe ik bij pech of schade van een deelauto?

  Wat moet ik doen als ik pech heb met de deelauto?
  Dat is natuurlijk heel vervelend. Bel dan direct met de Reisbalans klantenservice op 088 – 934 34 56.

  Zorg dat u een veilige plek zoekt voor de auto, en voor uzelf. Op de snelweg dient u altijd achter de vangrail te gaan staan. Neem telefonisch contact op met Reisbalans om pechhulp in te schakelen. We zijn 24/7 bereikbaar. Onze hulpdienst gaat aan de slag om een oplossing te voor u te  vinden.

  Wat moet ik doen als ik schade heb gereden waarbij geen andere weggebruikers zijn betrokken?
  Schade is altijd vervelend, hopelijk is er niemand gewond. Als dat wel het geval is bel dan direct 112!

  Indien u tijdens de rit schade hebt opgelopen of veroorzaakt, bel dan altijd met onze klantenservice via: 088 – 934 34 56. Wij staan 24/7  voor u klaar!

  1. Maak één of meer foto‘s van de situatie en de auto, wanneer mogelijk met kenteken van de auto
  2. Mail deze foto’s en overige informatie naar info@reisbalans.nl met als onderwerp ‘Schade’en het kenteken
  3. Gaat het om inbraak- en diefstalschade of vandalisme/vernieling? Doe aangifte bij de politie via politie.nl
  4. Kunt u niet meer verder rijden? Bel dan met de klantenservice via 088 – 934 34 56

  Wat moet ik doen als ik schade heb gereden waarbij twee partijen zijn betrokken?
  Schade is altijd vervelend, hopelijk is er niemand gewond. Als dat wel het geval is bel dan direct 112!

  Indien u tijdens de rit schade hebt opgelopen of veroorzaakt, bel dan altijd met onze klantenservice via: 088 – 934 34 56. Wij staan 24/7  voor u klaar!

  1. Maak een foto van de situatie, de auto en de auto van de andere partij, wanneer mogelijk met kentekens van beide auto’s
  2. Vul samen met de andere partij het Europees schadeformulier in. Deze kunt u vinden in het dashboard kastje
  3. Stuur het Europees schadeformulier samen met de foto’s op per post

  Ik heb schade voorafgaand van mijn autorit, wat nu?
  Controleer voorafgaand van uw autorit de deelauto op schade. De app vraagt bij de start van de rit of er schade is. Wanneer de auto schade heeft controleer dan in het schadeoverzicht of deze al bekend is. Is de schade niet bekend? Neem dan voordat u wegrijdt contact op met onze klantenservice via 088-9343456. Wij kunnen controleren hoe laat de auto is gestart en hoe laat er is gebeld. Zo weten we zeker dat de schade niet door u is veroorzaakt.

  Inbraak- en diefstalschade of vandalisme/vernieling
  Gaat het om inbraak- en diefstalschade of vandalisme/vernieling? Doe dan aangifte bij de politie via www.politie.nl.

 • Wat doe ik bij pech of schade van een deelfiets?

  Wat moet ik doen als de (elektrische) fiets een lekke band heeft?
  Dat is natuurlijk heel vervelend. Ondanks dat de fietsen zijn uitgerust met anti-lek banden, kan het gebeuren dat u de fiets aantreft met een lekke band. Bel dan direct met de Reisbalans klantenservice op 088 934 3456. De medewerkers van de klantenservice kunnen uw reservering omboeken en schakelen vervolgens iemand in die de fiets komt repareren.

  Wat moet ik doen als de (elektrische) fiets stuk is?
  Dat is natuurlijk heel vervelend. Bel dan direct met de Reisbalans klantenservice op 088 934 3456. De medewerkers van de klantenservice kunnen uw reservering omboeken en schakelen vervolgens iemand in die de fiets komt repareren.

  Wat moet ik doen als de fiets beschadigd is?
  Bel dan direct met de Reisbalans klantenservice op 088 934 3456. De medewerkers van de klantenservice kunnen uw reservering omboeken en schakelen vervolgens iemand in die de fiets komt repareren.

  Let op: als het een fiets van de NS of van Donkey Republic betreft dient u de klantenservice van de leverancier te raadplegen.

  Klantenservice NS OV-fiets:
  https://www.ns.nl/klantenservice/ov-fiets
  Klantenservice Donkey Republic:
  https://donkeyrepublichelp.zendesk.com/hc/nl

 • Hoe activeer ik Greenwheels met Reisbalans?

  Indien uw werkgever ervoor heeft gekozen om Greenwheels voor u beschikbaar te stellen, hoeft u zelf geen abonnement bij Greenwheels af te sluiten; u maakt via de Reisbalans portal uw Greenwheels account aan. Nadat u uw account via de Reisbalans portal heeft geactiveerd kunt u bij Greenwheels een auto reserveren en gebruiken.

  Activeren van Greenwheels via de Reisbalans portal
  Om Greenwheels te activeren, heeft u een mobiliteitskaart nodig waarop het product Greenwheels beschikbaar is. U kunt in uw portal zien of dit product op verzoek van uw werkgever is aangezet.

  • Ga in uw portal naar ‘Mobiliteitskaart’ in de linker navigatie op de pagina.
  • Als u naar beneden scrolt, ziet u een kopje Greenwheels staan met daaronder ‘Greenwheels registeren’. Wanneer u hierop klikt, krijgt u een scherm te zien waarop u uw gegevens kunt invullen (o.a. uw rijbewijsnummer).
  • Na registratie ontvangt u binnen 24 uur een e-mail waarmee u de registratie kunt afronden. U wordt hiervoor doorverwezen naar een Greenwheels-registratiepagina.
  • Op deze Greenwheels-registratiepagina voert u een door u zelf gekozen wachtwoord en PIN-code in en rond u uw registratie af.
 • Hoe wordt er met mijn gegevens omgegaan?

  Reisbalans handelt volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

  Eventuele GPS-gegevens en handmatig geregistreerde kilometers worden pas zichtbaar voor uw werkgever als u ze zelf bevestigt in Mijn Reisbalans. Ritten die u als privé bevestigt zijn niet zichtbaar voor uw werkgever.

  Zijn de privéritten of -transacties gemaakt met een door de werkgever betaalde mobiliteitskaart en worden de kosten van de privéritten verrekend met uw salaris? Dan krijgt de werkgever in de verrekening wel de bedragen te zien, maar niet de route.

  Hier vindt u ons Privacy Statement en hier vindt u de Gebruiksvoorwaarden.

 • Wat kan ik met ‘Parkeren’?

  Als u gebruik mag maken van parkeren, dan kunt u hier uw Yellowbrick klantnummer terugvinden. Met dit klantnummer kunt u inloggen in uw Yellowbrick account om gebruik te kunnen maken van de parkeerfunctie.

 • Wat zie ik bij ‘Kosten’?

  Hier kan u al uw ritten en declaraties terugzien die zijn geregistreerd met uw mobiliteitskaart of met de GPS-functionaliteit van de app (mits u deze aan heeft staan).

  Heeft u de GPS-functionaliteit niet aan staan of wilt u een andere rit declareren? Dan kunt u deze hier eenvoudig zelf toevoegen.

 • Kan ik de ritten van één dag kopiëren naar de rest van de week?

  Reisbalans portal

  Login in de portal en klik op ‘Ritten & declaraties’. Klik bij de dag waarvan u de ritten wilt kopiëren op het menu aan de rechterkant en klik op ‘Kopieer dag’. In het scherm dat volgt kunt u aan de linkerkant zien welke ritten er gekopieerd worden. Aan de rechterkant kunt u aangeven naar welke dagen u deze ritten wilt kopiëren. Klik vervolgens op ‘Kopiëren’. U zult nu zien dat de ritten naar de geselecteerde dagen zijn gekopieerd.

  Reisbalans app

  Open de app en klik op ‘Overzicht’. Klik bij de dag waarvan u de ritten wilt kopiëren op de 3 kleine puntjes rechts. Klik op ‘Dag kopiëren’ en selecteer naar welke dagen u deze ritten wilt kopiëren. Klik vervolgens op ‘Bevestig’ en vervolgens ‘Kopiëren’. U zult nu zien dat de ritten naar de geselecteerde dagen zijn gekopieerd.

 • Wanneer verloopt mijn mobiliteitskaart?

  Uw mobiliteitskaart is 5 jaar geldig en de einddatum kunt u op de kaart zelf vinden. Na 5 jaar krijgt u een maand voor de einddatum automatisch een nieuwe kaart opgestuurd, u hoeft hier niks voor te doen.

 • Hoe beëindig ik de reservering van een deelauto?
  1. Breng de deelauto terug op de thuislocatie.
  2. Koppel de auto aan de laadpaal om de rij accu op te laden.
  3. Zorg dat Bluetooth aan staat op uw mobiele telefoon.
  4. Open de Reisbalans app en klik op Vervoer in de balk onderin het scherm.
  5. Klik op uw reservering.
  6. Vergrendel de auto door op Vergrendelen te klikken.
  7. Beëindig de reservering door op Reservering stoppen te klikken.
  8. Bevestig dit.
 • Ik heb een verkeersovertreding gemaakt met een deelauto

  U bent aansprakelijk voor onderstaande kosten wanneer u een verkeersovertreding maakt en een bekeuring krijgt. Reisbalans mag aan de werkgever melden wie ten tijde van de verstrekte boete het rijtuig heeft gereserveerd.

  De volgende kosten worden aan u berekend:

  • Bekeuring
  • Administratiekosten
 • Ik heb een verkeersovertreding gemaakt met een deelfiets

  U bent aansprakelijk voor onderstaande kosten wanneer u een verkeersovertreding maakt en een bekeuring krijgt. Reisbalans mag aan de werkgever melden wie ten tijde van de verstrekte boete het rijtuig heeft gereserveerd.

  De volgende kosten worden aan u berekend:

  • Bekeuring
  • Administratiekosten
 • Wat kan ik met ‘Deelvervoer’?

  Als uw werkgever gebruik maakt van deelvervoer, dan kunt u hier het deelvervoer activeren. Zodra u de voorwaarden heeft geaccepteerd, wordt uw account aan de functie gekoppeld en kunt u via deze pagina reserveringen maken en bekijken.

 • Wat kan ik met ‘Vervoermiddelen’?

  Hier kunt u de vervoermiddelen vinden waar u gebruik van mag maken. U kunt hier ook een auto toevoegen, zodat u de daarmee gemaakte ritten kan declareren.

  Om een auto toe te voegen, klikt u rechtsonder op het groene plusje.

  U kunt het kenteken van uw auto invoeren, waardoor de CO2-uitstoot en energielabel berekend kunnen worden. Wilt u dit niet, dan kan u ook ervoor kiezen om alleen een kenmerk toe te voegen. Dit kan bijvoorbeeld zijn ‘privé’ of ‘eigen vervoer’.

 • Hoe kan ik een rit declareren?

  De rittenregistratie in uw Reisbalans portal is de basis voor uw declaraties. De ritten die u daar ziet, zijn geregistreerd met uw mobiliteitskaart of met de GPS-functionaliteit van de app (mits u deze aan heeft staan).

  Heeft u de GPS-functionaliteit niet aan staan of wilt u een andere rit declareren? Dan kunt u deze eenvoudig zelf toevoegen.

  Mijn Reisbalans

  Login en klik op ‘Ritten & declaraties’. Kies de dag waarvoor u uw rit wilt toevoegen en klik op het menu aan de rechterkant. Selecteer ‘+ Declaratie/Rit’.

  Vul vervolgens het formulier in. Kies de datum waarop u gereisd heeft (deze staat automatisch op de dag die u in de stappen hierboven gekozen heeft) en noteer de tijd waarop u deze rit heeft gemaakt.

  Wat heeft u gedaan?
  Selecteer dat het om een rit gaat. Kies daarna welk vervoersmiddel u heeft gebruikt. Gaat het om een auto? Selecteer dan ook het gebruikte kenteken.

  Waarvoor heeft u dit gedaan?
  Kies welk doel de rit had om de juiste vergoeding te krijgen.

  Zakelijk – Ritten van uw (vaste) werkadres naar bijvoorbeeld afspraken en terug.
  Woon-werk – Ritten van uw huis naar uw (vaste) werkadres en terug.

  Vergoeding op basis van?
  Kies of de rit op basis van de gereisde afstand (het aantal kilometers) moet worden vergoed of op basis van een vast bedrag (per rit). Welke optie u moet kiezen, is afhankelijk van het beleid van uw werkgever.

  Wat was de afstand? (bij gebruik van een auto)
  Als uw rit met een auto is geweest, dan ziet u dit kopje verschijnen. Vul bij ‘Van’ het adres in waarvan u vertrokken bent en bij ‘Naar’ het adres waar u naartoe ging. Het systeem berekent vervolgens automatisch de bijbehorende kilometers.

  Verantwoording
  Werkt u op een project? Vergeet dan niet om hier de projectcode toe te voegen. Als u niet op een project werkt, mag u dit leeg laten.

  Als alles correct is ingevuld, kunt u vervolgens op ‘Opslaan’ klikken. U kunt zien dat de zojuist ingevulde rit bij uw Ritten & declaraties te zien is.

  Reisbalans app

  Open de app en druk op ‘Overzicht’, of ga naar ‘Overzicht’ in het menu onderin en druk op het groene plusje rechts onderin.

  Vul vervolgens het formulier in. Kies de datum waarop u gereisd heeft en noteer de tijd waarop u deze rit heeft gemaakt.

  Wat wilt u declareren?
  Selecteer dat het om een rit gaat. Kies daarna welk vervoermiddel u heeft gebruikt. Gaat het om een auto? Selecteer dan ook het gebruikte kenteken.

  Hoe wilt u declareren?
  Kies welk doel de rit had om de juiste vergoeding te krijgen.

  Zakelijk – Ritten van uw (vaste) werkadres naar bijvoorbeeld afspraken en terug.
  Woon-werk – Ritten van uw huis naar uw (vaste) werkadres en terug.

  Als u een rit wilt declareren, kiest u hier voor ‘Afstand’. Wilt u een bedrag declareren (bijvoorbeeld een zakelijk lunch), dan kiest u voor ‘Bedrag’.

  Als voor ‘Afstand’ kiest, dan ziet u twee nieuwe velden verschijnen. Vul bij ‘Vanaf’ het adres in waarvan u vertrokken bent en bij ‘Naar’ het adres waar u naartoe ging. Het systeem berekent vervolgens automatisch de bijbehorende kilometers.

  Details
  Werkt u op een project? Vergeet dan niet om hier de projectcode toe te voegen. Als u niet op een project werkt, mag u dit leeg laten.

  Als u van uw werkgever een verklaring over de rit moet toevoegen, kan dat in het ‘Opmerkingen’ veld.

  Opslaan of bevestigen
  Met deze keuze wordt u gevraagd of u de rit meteen wilt verantwoorden (dus dat deze wordt doorgestuurd naar uw werkgever) of dat u dat (nog) niet wilt. Wilt u dat wel, dan kiest u voor ‘Bevestig’. Wilt u dat niet, dan kiest u voor ‘Opslaan’ en kunt u deze rit later alsnog bevestigen (bijvoorbeeld tegelijk met de rest van de week).

  Zodra u een keuze heeft gemaakt, kunt u zien dat de zojuist ingevulde rit bij uw ‘Overzicht’ staat.

 • Mag ik mijn mobiliteitskaart ook uitlenen?

  Nee, de kaart is persoonsgebonden. Het is dus niet toegestaan om de kaart uit te lenen.

 • Hoe kan ik mijn autoreservering wijzigen of annuleren?

  Hoe kan ik een reservering wijzigen?
  Dit kunt u niet zelf doen. Bel voor het wijzigen van een reservering altijd met de Reisbalans klantenservice: 088 – 934 34 56.

  Hoe kan ik een reservering annuleren?
  Dit kunt u zelf doen in de Reisbalans app mits de reservering nog niet is ingegaan.  Reserveer alleen een auto als u deze echt nodig heeft. U benadeelt mogelijk anderen door vlak voor vertrek de reservering te annuleren.

  Wat betekenen de verschillende statussen bij mijn reserveringen?
  Gereserveerd: Reservering aangemaakt maar nog niet bevestigd door de beheerder
  Bevestigd: Reservering bevestigd door de beheerder
  Gestart: Huidige actieve reservering
  Afgerond: Reservering is beëindigd
  Geannuleerd: Geannuleerde reservering

 • Hoe zijn de deelauto’s verzekerd?

  De auto is verzekerd, inclusief een ongevallen-inzittendenverzekering voor de inzittenden. De verzekering is geldig voor het aantal personen dat een veiligheidsgordel kan dragen in de deelauto. Voor meer informatie over het eventuele eigen risico verwijzen wij u door naar uw werkgever.

 • Hoe zijn de deelfietsen verzekerd?

  Alle e-bikes zijn tegen Casco- & WA-schade en diefstal verzekerd via ENRA verzekeringen. Wij hanteren geen eigen risico bij een niet verwijtbare schade. Voor meer informatie over de verzekering verwijzen wij u door naar uw werkgever.

 • Welke browser heb ik nodig voor de Reisbalans portal?

  Reisbalans werkt op vrijwel elke browser zoals Chrome, Safari en Firefox.

  Heeft u InternetExplorer (IE) op uw computer of laptop? Reisbalans is geoptimaliseerd voor IE9 of hoger. Bij een verouderde versie kunt u problemen ervaren. Door in Internet Explorer rechtsboven op het tandwiel-icoon te klikken en vervolgens te kiezen voor ‘Over Internet Explorer’ ziet u welke versie van Internet Explorer u gebruikt.

 • Wat kan ik met ‘Vervoermiddelen’?

  Op deze pagina kunt u de vervoermiddelen vinden waar u gebruik van mag maken en vervoermiddelen die beëindigd zijn. Als u kilometers van een privé auto mag declareren, kunt u hier ook een privé auto toevoegen.

  Om een privé auto toe te voegen, klikt u rechtsboven op ‘Voeg privé-auto toe’. U kunt het kenteken van uw auto invoeren, waardoor de CO2-uitstoot en energielabel berekend kunnen worden. Wilt u dit niet, dan kan u ook ervoor kiezen om alleen een kenmerk toe te voegen. Dit kan bijvoorbeeld zijn ‘privé’ of ‘eigen vervoer’. Let erop dat de ingangsdatum vóór uw eerste declaratiedatum ligt.

  U mag meerdere auto’s toevoegen en het maakt niet uit wat voor naam u aan de privé auto geeft.

 • Wat kan ik met ‘Vervoer’?

  Als uw werkgever gebruik maakt van deelvervoer, dan kunt u hier reserveringen maken en wijzigen. Als uw werkgever taxigebruik faciliteert, dan kunt u hier een taxi boeken.

 • Hoe verantwoord ik een rit?

  Zodra u uw ritten heeft bevestigd, worden ze als declaratie ingediend bij uw werkgever. Bevestigen = declareren. Uw werkgever weet dan hoeveel ritten/kilometers u heeft gemaakt en kan deze aan u vergoeden.

  Reisbalans portal

  Klik linksboven op het grijze vakje naast het weeknummer. Deze functie selecteert de complete week. Onderaan verschijnt nu de button ‘Bevestigen’. Klik hierop om uw ritten te verantwoorden.

  Wilt u per dag verantwoorden? Klik dan op het grijze vakje naast de datum. Onderaan verschijnt nu de button ‘Bevestigen’. Klik hierop om uw ritten van deze dag te verantwoorden.

  Reisbalans app

  Open de app en klik op ‘Overzicht’. Klik linksboven op het selectie-icoontje (naast ‘Openstaand’) en selecteer vervolgens de ritten die u wilt verantwoorden. Bovenaan verschijnen nu drie opties. Klik op ‘Bevestigen’ om uw ritten te verantwoorden.

  Wilt u per rit verantwoorden? Ga dan naar ‘Openstaand’, zoek de gewenste rit en druk op ‘Bevestig’. Of klik op de gewenste rit en druk dan op ‘Bevestig’.

 • Wat moet ik doen als ik door verhuizing anders ga reizen?

  Geef uw verhuizing zo snel mogelijk door bij uw werkgever; zij zullen uw adres voor u aanpassen. Let op: het zelf aanpassen van uw adres kan tot administratieve onregelmatigheden leiden. Verder verandert er niks voor u, tenzij anders bepaald door uw werkgever.

 • Hoe open ik een deelauto?

  De auto opent u met de Reisbalans app. Nadat u een reservering heeft gemaakt kunt u in de app de auto openen.

  1. Zorg dat Bluetooth aan staat op uw mobiele telefoon.
  2. Open de Reisbalans app en klik op Vervoer.
  3. Klik op uw huidige reservering.
  4. Klik op Reservering starten als deze nog niet gestart is.
  5. Ontgrendel de auto door op Ontgrendelen te klikken.

   

  Hoe ontgrendel ik de laadkabel?

  1. Pak de laadtag die in auto ligt.
  2. Beëindig met de laadtag de laadsessie.
  3. Ontkoppel laadkabel van de het laadpunt en de auto.
  4. Berg de laadkabel op in de kofferbak.
  5. Leg de laadtag terug in de auto.
 • Hoe reserveer ik een deelfiets?
  1. Open de Reisbalans app en klik op Vervoer.
  2. Selecteer een startdatum en tijd. Let op! Deze reservering mag niet in het verleden zijn.
  3. Selecteer een einddatum en tijd.
  4. Kies een beschikbare deelfiets.
  5. Maak de reservering aan door op Bevestig reservering te klikken.
 • Hoe kan ik tanken met mijn mobiliteitskaart?

  Met uw mobiliteitskaart kunt u bijna overal in Nederland tanken. Klik hier voor een overzicht van alle tank- en laadstations.

  De Reisbalans kaart werkt hetzelfde als een gewone tankkaart. U gebruik deze bij de kassa of de terminal van het (onbemande) tankstation om af te rekenen.

  Volg onderstaande stappen voor het afrekenen van uw brandstofkosten:

  1. Onthoud uw kilometerstand bij het verlaten van de auto (deze moet u invoeren bij het afrekenen).
  2. Reken na het tanken af met uw mobiliteitskaart (of vóóraf in geval van onbemande tankstations).
  3. Steek uw kaart in het PIN-apparaat en voer de kilometerstand en pincode in. De pincode voor het tanken heeft u aangemaakt bij uw registratie voor de mobiliteitskaart.
  4. U heeft nu betaald. Uw tanktransactie ziet u terug in uw portal en de app.

  Let op! Het is niet mogelijk om met uw mobiliteitskaart in het buitenland af te rekenen. Declareer uw buitenlandse tankbon(nen) via Reisbalans. De uitbetaling geschiedt via uw werkgever.

  Bekijk hieronder hoe het tanken en afrekenen werkt bij een onbemand tankstation:

 • Hoe reserveer ik een taxi met Reisbalans?

  Indien u van uw werkgever gebruik mag maken van een taxi, kunt u een reservering maken bij onze klantenservice per telefoon of e-mail.

  Reserveer uw taxi minimaal één uur van te voren per telefoon. U kunt ons per telefoon 24/7 bereiken op 088 – 934 34 56.
  Indien u een reservering wilt maken per e-mail ontvangen wij deze graag minimaal één werkdag van te voren bij onze klantenservice via klantenservice@reisbalans.nl.