Bij organisaties binnen de zakelijke dienstverlening sector kan het zakelijke verkeer tot 70% van de totale CO2 -uitstoot veroorzaken. Daarom is de mobiliteit van medewerkers een van de punten waarop bedrijven actief bezig zijn met verduurzamen. Maar waarom willen bedrijven hun CO2-uitstoot verminderen? Naast dat het vanuit de overheid steeds meer gestimuleerd wordt om minder uit te stoten, nemen steeds meer bedrijven de verantwoordelijkheid op zich om duurzamer te ondernemen.

Wat kan je als werkgever doen om de CO2-uitstoot van het woon-werkverkeer van je medewerkers te verlagen? En welke alternatieven kun je als werkgever bieden en hoe kan je medewerkers stimuleren duurzamer te reizen? In deze blog geven we je zeven tips.

1. Stimuleer carpoolen tussen medewerkers

Een van de manieren om uitstoot te besparen in het woon-werkverkeer van je medewerkers is door carpoolen te stimuleren. Door met elkaar mee te rijden, gaan er minder auto’s de weg op. Dat scheelt uitstoot, wat bijdraagt aan de duurzaamheidsdoelstellingen van je organisatie. Daarnaast bespaart het ook kosten, scheelt het files en heb je minder parkeerplekken nodig voor auto’s die de hele dag ongebruikt voor de deur staan.

Stimuleer medewerkers om te carpoolen door de voordelen te benoemen. Leg uit hoe dat de duurzaamheidsdoelstellingen van de organisatie ten goede komt, of dat het belangrijk is in het kader van kosten- of ruimtebesparing. Daarnaast is het voor medewerkers vaak ook financieel gunstig om te carpoolen: de reiskosten zijn de helft lager als je samen reist, maar de kilometervergoeding wordt individueel per kilometer uitbetaald. Dit kan een stimulans zijn voor de medewerkers.

Bij Reisbalans kunnen we je organisatie helpen met het registreren van ritten en het uitbetalen van vergoedingen aan je medewerkers. Hierover lees je meer op onze webpagina over rittenregistratie.

2. Faciliteer verschillende vormen van deelvervoer

Sommige medewerkers moeten regelmatig de weg op om bij klanten langs te gaan. Voor dit soort zakelijke ritten gebruiken medewerkers vaak de auto. In dat geval is een pool- of deelauto een goed alternatief voor de eigen auto of de leaseauto. Vooral als medewerkers maar incidenteel een auto nodig hebben voor een zakelijke rit. Een manier om als werkgever het gebruik van deelvervoer te stimuleren is door het te faciliteren. Zorg voor een aantal poolauto’s, deelauto’s, deelscooters of deelfietsen waar je medewerkers gebruik van kunnen maken. Hiermee kan je als werkgever daadwerkelijk CO2-uitstoot besparen door te sturen op elektrisch deelvervoer, en door mensen te stimuleren gebruik te maken van de deelfiets.

3. Stimuleer reizen met het OV en de OV-fiets

Als werkgever moet je het gebruik van het OV stimuleren. Bijvoorbeeld door hogere vergoedingen te geven voor een treinreis dan voor gereden kilometers met de auto, of door de werkgever een zakelijke OV-kaart beschikbaar te stellen. Door medewerkers te stimuleren met het openbaar vervoer te reizen, kan een aanzienlijk aandeel aan CO2-uitstoot door woon-werkverkeer voorkomen worden. Treinen, trams en stadsbussen rijden namelijk meestal elektrisch of op groen gas. Daarnaast is het in veel gevallen financieel gunstiger om voor je medewerkers een zakelijke OV-kaart aan te schaffen dan om gereden kilometers te vergoeden.

4. Optimaliseer reisgedrag: slimme aanpassingen voor duurzaam woon-werkverkeer

Een andere manier om CO2-uitstoot te verminderen met woon-werkverkeer is door je medewerkers slimmer te laten reizen. Bijvoorbeeld door flexibele werktijden aan te bieden, zodat medewerkers de mogelijkheid krijgen buiten de spits te reizen. Buiten de spits kan je een constante snelheid rijden, wat efficiënter is voor de auto en minder uitstoot veroorzaakt.

Slim reizen betekent ook het combineren van verschillende vervoersmiddelen. Als werkgever kun je ‘slim reizen’ stimuleren door medewerkers verschillende vervoersdiensten ter beschikking te stellen, zoals het OV, deelvervoer of een fiets. Zo stimuleer je niet alleen duurzaam reisgedrag, je maakt de keuze daarvoor ook laagdrempeliger.

5. Introduceer thuiswerken als duurzame oplossing

Eén van de beste manieren om uitstoot van woon-werkverkeer te beperken, is door helemaal niet te reizen. Tegenwoordig werken veel mensen (gedeeltelijk) vanuit huis. Als het voor de medewerker mogelijk is om vanuit huis te werken, is dat een mooie manier om uitstoot te besparen op woon-werkverkeer. Als werkgever kun je de medewerker stimuleren om gedeeltelijk thuis te werken door te voorzien in een goede thuiswerkplek, maar ook door een thuiswerkvergoeding uit te keren. Sinds 1 januari 2022 is de onbelaste thuiswerkvergoeding maximaal €2,15 per dag.

6. Treinreizen: een groen alternatief voor internationale zakenreizen

Voor zakenreizen over de grens wordt nog vaak het vliegtuig gepakt. Om CO2-uitstoot te besparen op internationale zakelijke reizen is het natuurlijk beter om per trein te reizen. Bied daarom als werkgever je medewerkers internationale treinreizen aan als alternatief voor korte vluchten, bijvoorbeeld tot 700km. Zo voorkom je veel uitstoot en kan dit helpen je duurzaamheidsdoelstellingen te halen. Daarnaast is het ook fijner reizen voor je medewerkers: ze kunnen comfortabel werken in de trein en hebben geen last van wachttijden op het vliegveld.

Binnenkort kunnen klanten van Reisbalans gebruik maken van E-tickets, online tickets voor nationale en internationale treinreizen. Door deze online tickets via Reisbalans te bestellen komen ze in het ritoverzicht te staan en kan de medewerker gemakkelijk declareren. Zo is de drempel om internationaal duurzaam te reizen nog lager.

7. Verander gedrag door een aantrekkelijk mobiliteitsbeleid

Een manier om duurzaam reisgedrag te stimuleren, is door je medewerkers een duurzaam mobiliteitsbeleid aan te bieden. Stuur het reisgedrag van je medewerkers bijvoorbeeld door een hogere kilometervergoeding uit te keren voor duurzamere vervoersmiddelen dan voor de auto.

Een manier van het aanbieden van een mobiliteitsbeleid is het mobiliteitsbudget. Met een mobiliteitsbudget krijgt de medewerker een bedrag ter beschikking dat hij of zij kan gebruiken om zakelijk te reizen. Om je medewerkers te stimuleren duurzamer te reizen, kun je het mobiliteitsbudget zo inrichten dat ze meer mobiliteitsbudget overhouden na een reis met het openbaar vervoer dan met de auto. Je kunt met de medewerker afspreken dat hij aan het eind van het jaar het overgebleven budget ontvangt. Het loont dan om duurzame vervoermiddelen te gebruiken. Dit is een voorbeeld van hoe je als werkgever kunt sturen met het mobiliteitsbeleid, om je medewerkers te stimuleren duurzamer te reizen.

Misschien vind je dit ook interessant:

Hoe werkgevers het file- en parkeerprobleem kunnen helpen oplossen

Lees verder

Duurzame mobiliteit: uitdagingen en oplossingen voor drie sectoren

Lees verder
Vrouw bij een bushalte

Alles wat je moet weten over OVpay voor zakelijk gebruik

Lees verder
Vrouw werkt aan een bureau.

Belangrijke fiscale wijzigingen voor werkgevers in 2024

Lees verder
Man reist zakelijk

Top 4 grote vragen bij bedrijven rond de CO2-rapportageplicht

Lees verder