‘Vergeet niet uit te checken, ook als u reist met uw betaalpas.’ Ja, dit kun je tegenwoordig horen in het openbaar vervoer, want sinds de komst van OVpay is het ook mogelijk om in te checken met je betaalpas, creditcard, telefoon of smartwatch. Consumenten kunnen hier al sinds juni 2023 gebruik van maken. Maar hoe zit het met het zakelijk gebruik? Wanneer kan de zakelijke reiziger gebruikmaken van deze betaalmethode? In deze blog brengen we je op de hoogte van alles wat er op dit moment bekend is over OVpay voor zakelijk gebruik. 

OVpay is de nieuwe vorm van betalen voor het openbaar vervoer. Deze manier van betalen gaat op termijn de OV-chipkaart helemaal vervangen, omdat de huidige kaart aan vervanging toe is. OVpay biedt meer mogelijkheden én is niet gebonden aan één drager. Zo kun je straks gebruikmaken van de nieuwe OV-pas of kun je inchecken met je pinpas, creditcard, smartwatch of smartphone. Daarnaast is hij een stuk veiliger dan de oude OV-chipkaart. Meer over OVpay, en wat het betekent voor consumenten, lees je in deze blog.

OVpay voor zakelijk gebruik

OVpay is voor consumenten al een tijdje actief, maar voor de zakelijke markt is OVpay nog niet beschikbaar. Er is op dit moment namelijk nog geen OVpay alternatief voor zakelijke mobiliteitskaarten, zoals onze huidige Reisbalans kaart.

De nieuwe OV-pas kan straks wel ingezet worden als alternatief voor de huidige zakelijke mobiliteitskaarten. Wanneer deze gelanceerd wordt, zullen wij bij Reisbalans ook overstappen op deze nieuwe soort OV-kaart. Onze mobiliteitskaart zal dan dus ook over deze nieuwe technologie beschikken, met de daarbij komende voordelen.

De voordelen van OVpay voor jou als werkgever

OVpay en de OV-pas bieden een veel hogere standaard als het gaat om veiligheid vergeleken met de huidige OV-chipkaart. De nieuwe OV-pas is vergelijkbaar met een betaalpas van een bank en werkt straks ook via dezelfde EMV-technologie. EMV staat voor Europay, MasterCard en Visa.

Naast veiligheid zijn er nog meer voordelen ten opzichte van de huidige OV-chipkaart. Zo is het mogelijk om digitaal in te checken door middel van de wallet op je smartphone of smartwatch. Daarnaast krijgen reizigers real-time inzage in alle check-ins en check-outs en zijn nieuwe reisproducten direct zelf te activeren of deactiveren. Het is dus niet meer nodig om naar een kaartautomaat te gaan om de kaart te activeren of reisproducten op te halen.

Je kunt als werkgever zelf de keuze maken met welk type drager jouw medewerkers gebruik kunnen maken van OVpay. Dat kan dus een fysieke pas zijn of alleen een digitale pas. Dat geeft werkgevers de optie om te kiezen voor het gewenste middel voor het openbaar vervoer.

Wij regelen de overstap voor klanten

Voor klanten van Reisbalans geldt dat zij zelf weinig hoeven te doen om over te gaan op OVpay. Op termijn zullen alle OV-chipkaarten vervangen worden door de OV-pas óf door de digitale pas. Dat geldt dus ook voor de Reisbalans mobiliteitskaarten. Vanuit Reisbalans zorgen wij ervoor dat gebruikers een nieuwe kaart ontvangen en nemen wij onze klanten daarin mee.

Wanneer stapt Reisbalans over op de OV-pas?

Op dit moment werkt Translink, het bedrijf achter OVpay, nog aan de OV-pas. Zij zullen de OV-pas gefaseerd invoeren wanneer deze gereed is. Wanneer Translink de OV-pas uitbrengt, starten wij met de vervanging van alle mobiliteitskaarten die bij onze klanten in gebruik zijn. Tot die tijd is de huidige OV-chipkaart, en ook de Reisbalans mobiliteitskaart, nog gewoon te gebruiken.

Misschien vind je dit ook interessant:

Van bedrijfsauto naar slimme deelauto

Lees verder
Man rijdt in huurauto.

Huurauto’s efficiënt inzetten voor zakelijk gebruik

Lees verder

Stappenplan voor het regelen van zakelijke mobiliteit

Lees verder

Hoe de CSRD voor jouw MKB relevant is én kansen biedt

Lees verder

Hoe werkgevers het file- en parkeerprobleem kunnen helpen oplossen

Lees verder