Deze maand willen wij bij Reisbalans aandacht besteden aan het thema vitaliteit. Vitaliteit is een onderdeel van de mobiliteit van de toekomst, waarin de medewerker centraal staat. Medewerkers kiezen zelf hoe en met welke vervoermiddelen ze naar hun werk willen reizen. Wij vinden het belangrijk om werkgevers te helpen met het bieden van vitale reisopties, zodat zij een goede werkgever kunnen zijn voor hun medewerkers. Bijvoorbeeld door als werkgever een fietsplan aan te bieden. Wij vroegen onze partner Leasefietsshop om deze blog te schrijven over het fietsplan, om je te helpen met het bieden van vitale reisopties voor jouw medewerkers.

Hoeveel van jouw medewerkers wonen binnen een straal van twintig kilometer van kantoor en komen toch met de auto? Met een fietsplan kun je medewerkers stimuleren om de auto te laten staan en naar werk toe te fietsen. Dat levert niet alleen een bijdrage aan de gezondheid van je medewerkers, maar ook aan een duurzamer bedrijf. En het kan zelfs een financieel voordeel opleveren voor jouw organisatie. In deze blog leggen wij je uit wat een fietsplan is, waarom een fietsplan een goed idee is en welke voordelen het biedt voor zowel de medewerker als werkgever.

Fietsplan

Misschien heb je nooit overwogen om een fietsplan aan je medewerkers aan te bieden. We zullen daarom eerst aan je uitleggen wat dit precies is: een fietsplan is een regeling waarbij werkgevers hun medewerkers de mogelijkheid bieden om een fiets aan te schaffen op een fiscaal vriendelijke manier. De werkgever koopt de fiets, en de medewerker betaalt deze terug via het brutoloon. Hierdoor betalen zij minder belasting en houden zij meer nettoloon over. Als werkgever kun je er ook voor kiezen om de fiets niet te kopen, maar te leasen bij een partij als Leasefietsshop.nl. In dat geval blijft de leasemaatschappij eigenaar van de fiets. Met een leasecontract komen er vanuit de leasemaatschappij wel aanvullende diensten bij zoals pechhulp, diefstalverzekering en een jaarlijkse onderhoudsbeurt.

De voordelen voor jou als werkgever

Waarom zou je als werkgever een fietsplan willen aanbieden? Allereerst is het goed voor de gezondheid van je medewerkers. Door de medewerkers te stimuleren om te fietsen in plaats van met de auto te gaan, draagt dit bij aan hun vitaliteit. Dit kan leiden tot minder ziekteverzuim en hogere productiviteit op de werkvloer. Daarnaast draagt het gebruik van fietsen bij aan een duurzamer bedrijf. Minder auto’s op de weg betekent minder CO2-uitstoot, en zo is jouw organisatie minder belastend voor het klimaat. Als werkgever heb je financieel ook baat bij een fietsplan. Zo valt een fietsplan onder de Werkkostenregeling (WKR), indien de werkgever de fietsen aanschaft. Dat betekent dat je de kosten van het fietsplan kunt opnemen in de vrije ruimte. Hierdoor kun je als werkgever belastingvoordeel behalen en de daadwerkelijke kosten van het fietsplan verlagen. Maar let op; in het geval van leasefietsen valt dit niet binnen de WKR, omdat je als werkgever geen eigenaar bent van de fietsen.

Voordelen voor je medewerkers: goedkoper, gezonder én goed voor het milieu

Maar wat zijn nu precies de voordelen voor de medewerkers? Ten eerste kunnen zij op een gezonde en duurzame manier naar het werk komen, wat kan bijdragen aan een betere gezondheid en een hogere productiviteit. En omdat ze de auto laten staan ervaren ze ook geen filestress, en hoeven ze niet te zoeken naar schaarse parkeerplekken. Daarnaast kunnen medewerkers profiteren van de fiscale voordelen die het fietsplan biedt. Doordat de kosten van het fietsplan van het brutoloon worden afgetrokken, hoeven de medewerkers minder belasting te betalen en houden zij dus meer nettoloon over. Én de aanschaf van een goede fiets wordt beter bereikbaar voor veel medewerkers. Ze kunnen via het fietsplan eenvoudig een kwalitatief goede fiets gebruiken, zonder dat zij hier zelf in één keer een groot bedrag voor hoeven neer te leggen.

Vul jouw fietsplan in met Leasefietsshop en Reisbalans

Hoe kun je als werkgever een fietsplan opstellen voor je medewerkers? Dat begint met een partner die je fietsen kan leveren. Als je deze nog niet hebt, kun je gebruik maken van onze partner Leasefietsshop. Met deze partij kun je een fietsplan opstellen en leasefietsen aanbieden aan je medewerkers.

Met Reisbalans kun je fietsen ook inzetten als onderdeel van een breder mobiliteitsplan, waarbij de medewerkers naast hun fiets ook gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld het openbaar vervoer of deelvervoer. Dit geeft medewerkers meer vrijheid en flexibiliteit bij hun woon-werkverkeer en zakelijke reizen.

Misschien vind je dit ook interessant:

Van bedrijfsauto naar slimme deelauto

Lees verder
Man rijdt in huurauto.

Huurauto’s efficiënt inzetten voor zakelijk gebruik

Lees verder

Stappenplan voor het regelen van zakelijke mobiliteit

Lees verder

Hoe de CSRD voor jouw MKB relevant is én kansen biedt

Lees verder

Hoe werkgevers het file- en parkeerprobleem kunnen helpen oplossen

Lees verder