In steden zien we steeds vaker dat mensen geen eigen auto meer hebben. Ze maken liever gebruik van deelauto’s of deelfietsen. Dit komt doordat je met deze diensten vaste kosten vermijdt en alleen betaalt wanneer je daadwerkelijk rijdt. Milieubewustzijn, hoge kosten voor het onderhouden van een auto en een tekort aan parkeerplaatsen zijn belangrijke redenen voor de verschuiving van bezit naar gebruik. 

 

Welke oplossing kan de ‘standaard’ leaseauto vervangen?

Waar consumenten overstappen op diensten als Greenwheels of MyWheels, zoeken werkgevers naar alternatieven voor de traditionele leaseauto. Het is al lang niet meer standaard om je medewerkers een leaseauto te bieden. Voor medewerkers die voor hun werk veel onderweg zijn is de leaseauto nog een logische optie, maar voor anderen is het in veel gevallen overbodig en vooral erg duur voor de werkgever. Zowel werkgevers als medewerkers kiezen tegenwoordig liever voor de mogelijkheid waarin flexibiliteit centraal staat en met verschillende vervoermiddelen gereisd kan worden.

Een slimme oplossing voor het vervangen van de leaseauto is om een eigen deelbaar wagenpark op de werklocatie te gebruiken. Dit kan een nieuw óf bestaand wagenpark zijn, dat je deelbaar maakt door middel van hardware in de auto en een app voor het reserveren en openen.

 

De voordelen van een deelbaar wagenpark

  1. Kostenbesparing: Leaseauto’s zijn voor jou als werkgever erg duur. Door auto’s te delen, heb je veel minder auto’s nodig en bespaar je een hoop kosten. Denk aan de uitgaven voor de aankoop, onderhoud en verzekering van je leaseauto’s.
  2. Minder parkeerplekken: Doordat je met een deelbaar wagenpark minder auto’s nodig hebt, heb je ook veel minder parkeerplekken nodig. Vooral als jouw organisatie zich in een stad bevindt waar parkeerplekken schaars en duur zijn, kun je hierop flink besparen.
  3. Duurzaamheid: Door gebruik te maken van deelauto’s kun je de voetafdruk binnen jouw organisatie aanzienlijk verminderen, doordat er efficiënter gebruik wordt gemaakt van minder voertuigen.
  4. Gebruiksgemak: Medewerkers kunnen via de Reisbalans app eenvoudig een auto reserveren en deze openen. Ook de werkgever beheert gemakkelijk alle reserveringen in één systeem. Er is geen fysieke sleuteloverdracht nodig.
  5. Inzicht in gebruik: De app biedt inzichten in zaken als kilometerstanden, schades en reserveringen. Met deze inzichten kun je het wagenpark slimmer inzetten en optimaliseren naar de behoeften van je medewerkers.
  6. Flexibiliteit: Medewerkers hebben altijd toegang tot een vervoermiddel wanneer nodig, zowel zakelijk als privé, afhankelijk van het mobiliteitsbeleid.

 

Hoe kan ik een deelbaar wagenpark regelen?

Partijen zoals Reisbalans kunnen jouw organisatie hierbij helpen. Bij Reisbalans kun je alles uitbesteden. Wij zorgen voor de hardware in de auto’s en in de Reisbalans app kunnen medewerkers de auto’s reserveren en openen. Als werkgever heb je inzicht in schades, reserveringen en in het gebruik. Ook is het mogelijk om de (lease)auto’s te regelen via onze partners, waar onze hardware ingebouwd kan worden. Als je een bestaand wagenpark deelbaar wilt maken, kan dat ook als de auto’s in bezit van de organisatie zijn. In het geval van leaseauto’s moet natuurlijk rekening gehouden worden met de afspraken in de leasecontracten. 

Meer weten over het deelbaar maken van je wagenpark? Bekijk onze pagina over eigen deelvervoer

Misschien vind je dit ook interessant:

vrouw naast deelauro

Een slimmere oplossing voor jouw wagenpark

Lees verder

Stappenplan voor het regelen van zakelijke mobiliteit

Lees verder

Hoe de CSRD voor jouw MKB relevant is én kansen biedt

Lees verder

Hoe werkgevers het file- en parkeerprobleem kunnen helpen oplossen

Lees verder

Duurzame mobiliteit: uitdagingen en oplossingen voor drie sectoren

Lees verder