Duurzaam vervoer is de toekomst. Je wilt als werkgever ervoor zorgen dat je medewerkers daarom zo duurzaam mogelijk reizen. Zeker nu het vanaf 1 januari 2024 verplicht wordt voor bedrijven met meer dan honderd medewerkers om de CO2-uitstoot van woon-werkritten en zakelijke reizen van alle medewerkers bij te houden.

Om de uitstoot van fossiele brandstoffen voor woon-werkritten en zakelijke reizen te beperken of zelfs helemaal uit te sluiten, kiezen steeds meer werkgevers ervoor om elektrische (lease)auto’s aan te bieden aan medewerkers of dit zelfs te verplichten.

Maar elektrisch rijden brengt voor medewerkers nogal een omschakeling met zich mee. Want hoe doe je dat met laden? En wat betekent dat voor lange dienstreizen? In deze blog geven wij jou als werkgever handvatten om eventuele drempels die medewerkers ervaren bij elektrisch rijden het hoofd te kunnen bieden, zowel rondom de (beperkte) actieradius van de batterij als het laden van de auto.

1. Bied laadpalen op kantoor aan

Voor elektrisch rijden geldt: parkeren = laden. Op kantoordagen staat de auto van medewerkers vaak meerdere uren stil. Als zij hun auto op kantoor weer kunnen opladen zodat ze ’s avonds met een gerust hart en een volle batterij weer naar huis kunnen rijden, biedt dat veel zekerheid.

Sowieso neemt het aantal (zakelijke) mobilisten van elektrische auto’s, ook wel EV’s genoemd, de laatste jaren flink toe. Het wordt daarom steeds belangrijker om laadpalen aan te bieden aan eventuele gasten of medewerkers met een elektrische auto. Daarnaast is het in sommige gevallen verplicht om laadpalen te installeren, bijvoorbeeld met een grote verbouwing van je bedrijfspand. Vanaf 2025 moet je minimaal één laadpaal hebben als je meer dan twintig parkeerplaatsen op eigen terrein hebt.

Nog een voordeel van laden op kantoor is dat dit voor de medewerker veel goedkoper is dan bij een publieke laadpaal. Door dit als werkgever aan te bieden maak je elektrisch rijden nog aantrekkelijker voor je medewerkers.

2. Vermijd laadpaalklevers op kantoor

Frustratie nummer één voor automobilisten van EV’s: de laadpalen worden de hele dag bezet gehouden, zelfs wanneer de batterij van de auto helemaal is volgeladen. Dit kun je deels voorkomen door duidelijke afspraken te maken met medewerkers over de bezetting van de parkeerplekken voor elektrische auto’s. Als je beschikt over een (afgesloten) parkeergarage waar alleen eigen medewerkers en bezoekers kunnen parkeren, is een mogelijke oplossing om je laadpalen zo in te stellen dat hij automatisch ontgrendelt wanneer de batterij vol genoeg is. Deze laadpalen worden dan in het midden van een blok met vier parkeerplekken gezet. De volgende automobilist parkeert zijn auto en kan met de ontgrendelde stekker dan zijn eigen auto opladen, zonder dat de vorige automobilist diens auto hoeft te verplaatsen.

3. Bied een alternatief voor langere (internationale) reizen

Nederland heeft met meer dan 107.000 publieke laadpalen de hoogste laaddichtheid van Europa en is daarmee een koploper voor automobilisten van EV’s als het gaat om zekerheid en gemak. Maar zodra je verder naar het zuiden of oosten trekt, bijvoorbeeld in bepaalde delen van België, Frankrijk of Duitsland, is het soms een stuk ingewikkelder om goed te kunnen (snel)laden. Hoewel het zeker goed mogelijk is om ook internationaal te reizen met een elektrische auto, wordt het door sommige medewerkers als grote drempel ervaren. Als werkgever kun je hierop inspelen door voor deze situaties een alternatieve auto beschikbaar te stellen. Via Reisbalans kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig een tijdelijke huurauto regelen die medewerkers tijdens langere reizen kunnen gebruiken.

4. Bonustip: denk aan alternatieven voor een leaseauto

Hoewel leaseauto’s nog steeds in sommige gevallen een belangrijk onderdeel zijn van de arbeidsvoorwaarden, kun je als werkgever ook nadenken over andere manieren om duurzaam vervoer aantrekkelijk aan te bieden. Bij Reisbalans geloven we dat een duurzame en flexibele mobiliteitsmix de beste oplossing is voor werkgevers, medewerkers én het klimaat. Door bijvoorbeeld in plaats van leaseauto’s elektrische deelauto’s vanuit het bedrijf aan te bieden, bespaar je veel parkeerruimte, kosten én uitstoot. Deelauto’s in combinatie met een mobiliteitskaart en toegang tot bijvoorbeeld deelscooters, deelfietsen en huurauto’s zorgen ervoor dat medewerkers altijd kunnen reizen op de manier die hen het beste uitkomt. Reisbalans kan zorgen voor toegang en beheer van al deze vervoermiddelen, zodat je daar als werkgever geen zorgen over hebt.

Wil je hier meer over weten?

Neem dan contact met ons op.

Misschien vind je dit ook interessant:

Van bedrijfsauto naar slimme deelauto

Lees verder
Man rijdt in huurauto.

Huurauto’s efficiënt inzetten voor zakelijk gebruik

Lees verder

Stappenplan voor het regelen van zakelijke mobiliteit

Lees verder

Hoe de CSRD voor jouw MKB relevant is én kansen biedt

Lees verder

Hoe werkgevers het file- en parkeerprobleem kunnen helpen oplossen

Lees verder