Na personeelskosten vormen reiskosten de grootste uitgave voor bedrijven. Het is niet alleen een uitgavenpost, maar eveneens een prima instrument om personeel binnen te halen en te houden. ,,Zelfs duurzaamheid en vitaliteit zijn gediend met een goed mobiliteitsplan.”
Mobiliteit, van klantenbezoek tot woon-werkverkeer, is onlosmakelijk verbonden met ondernemen. Maar het is meer dan alleen een kostenpost. Heb je als bedrijf een goed mobiliteitsbeleid, dan gaat er niet alleen geld uit om de kilometers te vergoeden, maar kun je winst boeken op terreinen zoals personeel binnenhalen en -houden, duurzaamheid en vitaliteit. Hoe dat zit, leggen we hieronder uit.
Duurzaam imago versterken
Als ondernemer ben je vrij in de manier waarop je jouw reisvergoeding inricht. Dat betekent bijvoorbeeld dat je hierin keuzes kunt maken om je duurzame imago te versterken en zelfs je werknemers fit te houden. Gezondheid is immers een groot goed. ,,Je kunt meer beweging stimuleren door de kilometervergoeding voor fietsers hoger te maken dan die voor de autokilometers. Wonen je werknemers verder weg, dan is de combinatie van ov-fiets en bus of trein een alternatief”, zegt Yvette van Doorn, salesmanager bij Reisbalans, een aanbieder van zakelijke mobiliteitsoplossingen.
Dat je werknemer meer beweegt met fiets en ov, dat is duidelijk. Dat komt de fitheid ten goede en dat heeft weer een positieve uitstraling op het bedrijf. ,,Vergis je niet, een zieke werknemer kost je bedrijf gemiddeld zo’n 250 euro per dag”, weet Van Doorn. Volgens haar is een goed mobiliteitsbeleid daarom haarfijn verweven met HR en de arbeidsvoorwaarden. ,,Een klant van ons, KPN, ziet dit ook en biedt werknemers nu 40 cent netto per fietskilometer. Bovendien gaat je CO2-voetafdruk ervan omlaag. Het bevorderen van fietsen of andere actieve vervoersmodaliteiten is hot op het moment”, weet Van Doorn.
Bewuste nieuwe generatie
,,Met name de huidige generatie werknemers denkt dieper over duurzaamheid en onze planeet. Deze groep kijkt vooral naar welke mobiliteitsopties er zijn bij een nieuwe baan. En vooral: hoe is dit geregeld. Wij richten ons met onze service daarom vooral op de werknemer. Die krijgt een mobiliteitspas waarmee van alles gebruikt kan worden: bus, trein, ov-fiets, maar ook bijvoorbeeld deelvervoer, laden en tanken. Wat de ondernemer maar wil faciliteren voor werknemers. Het gemak zit hem er voor werknemers in dat ze niks hoeven voor te schieten. Met de huidige ov-prijzen is voorschieten vaak niet meer te doen voor een werknemer”, weet de salesmanager.
De auto blijft belangrijk
Natuurlijk moet je de auto niet wegvlakken, zegt Van Doorn: ,,Er zullen altijd afspraken zijn die niet te doen zijn met openbaar vervoer. Dan wil je met je eigen auto gaan, of misschien met een combinatie van ov en deelauto. Dat zijn allemaal zaken die je eenvoudig kunt faciliteren voor je werknemer.”
Een ander gemak zit hem in de manier waarop je reiskosten registreert. Volgens Van Doorn kan dit door kilometers of kosten handmatig in te geven in het systeem van Reisbalans, maar ook door gebruik te maken van de gps-functie van een telefoon. ,,De Reisbalans-app registreert de route tot op de kilometer nauwkeurig en verwerkt dit – en mogelijk andere kosten – volautomatisch.”
AFAS-partner
Voor de werkgever zijn er eveneens veel voordelen te benoemen van een geautomatiseerd reisdeclaratiesysteem. Zo worden alle kosten maandelijks verrekend. Dus geen dagelijkse of wekelijkse bonnetjes en declaratieformulieren. ,,Alles wat via mobiliteitspas, online portal of app binnenkomt, verwerken wij automatisch. We kunnen het zelfs rechtstreeks koppelen met salarisadministratiesysteem van het bedrijf. Wij zijn AFAS-partner, maar ook veel andere systemen zijn te koppelen”, weet Van Doorn.
Naast het financiële aspect van het reizen, ontlast Reisbalans ondernemers op een relatief nieuwe verplichting voor bedrijven met meer dan honderd werknemers, de Wet Personen Mobiliteit (WPM). Dit houdt in het registreren van de CO2-uitstoot met betrekking tot alle zakelijke en woon-werk ritten. ,,En andere thema’s waarop gerapporteerd moet worden, zoals een eventuele thuiswerkvergoeding en onkosten zoals lunch en parkeren. Dit neemt veel werk uit handen.”
Goed voor het milieu
Reisbalans zorgt er bovendien voor dat haar producten zijn afgestemd op fiscaal aantrekkelijk reizen. ,,Met Reisbalans Unlimited kun je als werkgever bijvoorbeeld het privé gedeelte fiscaal onbelast weggeven aan de werknemer. Dit soort ontwikkelingen zijn voor veel werknemers pluspunten. Ook voor je duurzaamheidsbeleid. Elke kilometer die je niet maakt met een auto, is er een. Maar wanneer je mensen kunnen kiezen tussen gratis ov, hoge fietskilometervergoeding of een autorit die net helemaal wordt vergoed, dan zul je zien dat ze hun auto vaker laten staan. Goed voor het milieu, goed voor de mens”, zegt Van Doorn tot slot.