Veel bedrijven hebben een uitgebreid wagenpark met vervoermiddelen waar medewerkers gebruik van maken. Meestal gaat het hier om leaseauto’s en poolauto’s, maar bijvoorbeeld ook bedrijfsbusjes of vrachtwagens vallen hieronder. Hoewel organisaties hun wagenpark graag duurzaam en slim willen beheren, blijkt dit in de praktijk vaak een uitdaging door de grote hoeveelheid werk.
Organisaties kunnen slimmer omgaan met hun wagenpark
Bedrijven kunnen hun wagenpark vaak veel efficiënter inzetten. Leaseauto’s die aan één medewerker worden toegewezen, kunnen bijvoorbeeld vaker stilstaan dan in gebruik zijn, zeker nu medewerkers vaker thuiswerken. Dat is zonde, vooral omdat leaseauto’s voor werkgevers al een aanzienlijke investering vormen die beter benut zou kunnen worden.
Ook poolauto’s kunnen vaak efficiënter worden ingezet. Met een gebruiksvriendelijk reserveringssysteem en bluetooth sloten kan het beheer en gebruik veel makkelijker gemaakt worden, omdat dit bijvoorbeeld veel werk wegneemt bij wagenparkbeheerders.
Deelvervoer als moderne oplossing
Een groot en inefficiënt wagenpark past niet meer bij de manier waarop organisaties nu werken. Een oplossing die wél past bij de moderne manier van werken is: deelvervoer. Als medewerkers niet elke dag de hele dag een auto nodig hebben, is het veel efficiënter om hen toegang te geven tot deelvervoer. Door als werkgever deelauto’s op kantoor aan te bieden, kunnen medewerkers nog steeds mobiel zijn zonder per se met hun eigen auto te moeten komen.
Met deelvervoer kun je als werkgever veel voordelen behalen. Een groot voordeel van het gebruik van deelvervoer is dat je het parkeerprobleem van je organisatie kan oplossen. Minder auto’s betekent ook minder benodigde parkeerplaatsen. Vooral bedrijven in steden met beperkte en enorm dure parkeerruimte, kunnen met deelvervoer dit grote probleem oplossen.
Een ander groot voordeel van deelauto’s is dat je uiteindelijk bespaart op kosten. Auto’s worden efficiënter gebruikt en daardoor heb je er minder nodig. Zo bespaar je bijvoorbeeld op onderhoudskosten, afschrijving en andere kosten. Daarnaast wordt je wagenpark met minder auto’s veel duurzamer ingezet. Omdat je ook kosten bespaart, biedt dat bijvoorbeeld de ruimte om elektrische deelauto’s en fietsen aan te schaffen.
Maak deelvervoer aantrekkelijk
Verlaag de drempel voor medewerkers om deelvervoer te gebruiken. Om deelvervoer aantrekkelijk te maken moet het gebruik zo makkelijk mogelijk zijn. Dat doe je met slimme deelauto’s en een gebruiksvriendelijk reserveringssysteem.
Slimme deeltechnologie
Met slimme technologie maak je deelvervoer toegankelijk en gebruiksvriendelijk. Deelauto’s kunnen worden uitgerust met hardware die via een app te bedienen is, zoals de Reisbalans app. Zo kunnen medewerkers in real-time zien welke voertuigen beschikbaar zijn, deze reserveren en openen. Het voordeel van deze technologie is daarnaast dat het werkgevers inzichten biedt in het gebruik, de kosten en de uitstoot van de gemaakte reizen. Voor werkgevers kan dit helpen om het aanbod aan deelvervoer te optimaliseren.
Praktijkvoorbeeld: gemeente Hengelo
Hoe ziet slim gebruik van deelvervoer eruit? Een inspirerend voorbeeld is een van onze klanten: de gemeente Hengelo. Hier maken medewerkers gebruik van zowel deelauto’s als -fietsen die makkelijk te reserveren zijn via de Reisbalans app, om zo op een duurzame manier te reizen. Het resultaat is een grote kostenbesparing, minder druk op parkeerplaatsen en een slim en duurzaam gebruik van vervoermiddelen. Je leest meer over de oplossingen van de gemeente Hengelo in deze klantcase!
Interesse in slimme deelmobiliteit?
Lees meer over de mogelijkheden voor slimme en deelbare vervoermiddelen voor jouw organisatie: https://www.reisbalans.nl/eigen-deelvervoer/