In een wereld die voortdurend in beweging is, evolueert ook de manier waarop we zakelijke mobiliteit benaderen. Flexibel reizen en hybride werken zijn niet langer uitzonderingen, maar eerder de norm. Als werkgever ben je waarschijnlijk bekend met de uitdagingen die gepaard gaan met het regelen van de juiste mobiliteitsoplossingen voor je medewerkers. In dit artikel gaan we in op het gebruik van deelvervoer als een slimme ‘last mile’ oplossing, wanneer de bestemming lastig te bereiken is met het openbaar vervoer of te voet. Dan is een vervoermiddel als een deelfiets of deelscooter een betere oplossing.
Deelvervoer als ‘last mile’ oplossing
Wanneer je medewerkers met het openbaar vervoer reizen naar afspraken buiten de deur, kan het laatste stukje van hun reis soms een uitdaging zijn. Als de eindbestemming vanaf het station niet goed te bereiken is, is het vaak verleidelijk om toch de auto te pakken, in plaats van het openbaar vervoer. Om ook de het laatste stukje van de reis te overbruggen op een duurzame en flexibele manier, kun je gebruikmaken van deelvervoer.
Het concept van deelvervoer als ‘last mile’ oplossing draait om het bieden van efficiënte vervoersopties om de laatste kilometers van de reis te overbruggen en deelvervoer speelt hierin een cruciale rol. Of het nu gaat om een elektrische deelauto, een e-scooter of een fiets, deelvervoer voorziet in de behoefte aan flexibiliteit en gemak, waardoor werknemers gemakkelijk van deur tot deur kunnen reizen.
Integratie van deelvervoer met Reisbalans
Reisbalans is een schakel tussen bedrijven en diverse deelvervoer aanbieders zoals MyWheels, Amber, Donkey Republic en Check. Met behulp van ons platform kunnen medewerkers gemakkelijk toegang krijgen tot verschillende deelvervoersdiensten. Of het nu gaat om een elektrische scooter voor korte afstanden of een deelauto voor langere trajecten, via Reisbalans kunnen medewerkers deze vervoermiddelen gemakkelijk reserveren en gebruiken voor de zakelijke ritten. In de Reisbalans app kunnen gebruikers eenvoudig de beschikbaarheid van deelmodaliteiten in de buurt zien. Ook registreert Reisbalans de ritten, zodat gebruikers die gemakkelijk kunnen bevestigen en declareren.
Duurzaamheid en kostenefficiëntie
Het integreren van deelvervoer als ‘last mile’ oplossing draagt bij aan jouw doelstellingen op het gebied van duurzaamheid en kostenefficiëntie. Door het gebruik van deelvervoer wordt niet alleen de CO2-uitstoot verminderd, maar het kan ook leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen voor organisaties. Minder individuele autoritten betekenen minder brandstofverbruik en onderhoud, wat op zijn beurt de ecologische voetafdruk van het bedrijf verkleint en de operationele kosten verlaagt.
Hoe gebruik je deelvervoer als ‘last mile’ oplossing voor je medewerkers?
Hier zijn enkele praktische tips om deelvervoer effectief te implementeren in jouw mobiliteitsbeleid:
- Faciliteren: Biedt je medewerkers de mogelijkheid om deelvervoermiddelen te gebruiken op momenten waarop dat een slimme oplossing is, bijvoorbeeld voor het laatste stukje van hun zakelijke reis.
- Stimuleren: Moedig deelname aan deelvervoer aan door beloningen of kortingen aan te bieden aan werknemers die kiezen voor duurzame vervoermiddelen. Of door bijvoorbeeld duurzaam gereisde kilometers hoger te vergoeden dan kilometers die medewerkers met hun auto afleggen.
- Flexibiliteit: Zorg voor een gevarieerd aanbod van deelvervoer opties, zodat medewerkers altijd kunnen kiezen welk vervoermiddel op dat moment het beste bij hun reisbehoeften past.
- Monitoren: Houd de impact van deelvervoer bij, zowel op het gebied van CO2-uitstoot als kostenbesparingen, en pas je mobiliteitsbeleid indien nodig aan. Blijf ook monitoren of het beleid nog bij de behoefte van je medewerkers past.
Kortom, deelvervoer is niet alleen een oplossing voor de laatste kilometers van de reis, maar een integraal onderdeel van een slim en duurzaam (zakelijke) mobiliteitsbeleid. Lees op onze pagina deelmobiliteit hoe wij deelvervoer kunnen integreren in jouw mobiliteitsbeleid.