Bij HR ben je, zeker in deze tijd, alert op te hoge uitgaven en verspilling. Je vraagt je af of het allemaal niet wat minder kan met die zakelijke reiskosten. En het liefst zonder van de regen in de drup te komen qua efficiency, gedoe en gezeur. Bovendien wil je dat de organisatie wel aantrekkelijk blijft voor medewerkers. Met een mobiliteitsbudget kan dat, maar: hoe pak je dat aan en wat heb je eraan? Wij leggen het in dit blog uit.

Mobiliteit is een grote kostenpost

Wist je dat zakelijke reiskosten bij de meeste organisaties de tweede of derde grootste kostenpost vormen? Grote kans van niet, want vaak zijn deze kosten nogal versnipperd over de hele organisatie. Ga maar na: parkeren valt meestal onder facilitair, de reiskostenregeling onder HR en de leasewagens onder fleet. En mobiliteit kost bij elkaar opgeteld een smak geld: na salaris, is mobiliteit vaak één van de grootste kostenposten binnen een organisatie.

Hoe kun je op mobiliteit besparen?

Kostenbesparing, flexibiliteit en tevredenheid van werknemers zijn voor ondernemers drijfveren om over te gaan op mobiliteitsbudgetten. Een andere reden is het beperken van CO2-uitstoot, want je kunt duurzame mobiliteit bevorderen door bijvoorbeeld een hogere kilometervergoeding voor reizen per fiets of openbaar vervoer te geven dan voor autokilometers.

Hieronder volgen vier tips voor bedrijven hoe je eenvoudig kunt besparen op je mobiliteit als organisatie.

Tip 1: denk eens aan een mobiliteitsbudget

Steeds meer bedrijven starten met een mobiliteitsbudget. Met een persoonlijk mobiliteitsbudget leg je de keuzevrijheid nog nadrukkelijker bij de medewerker neer. Je geeft een medewerker een eigen budget waaruit hij de reiskosten betaalt. Het geld dat overblijft, mag de medewerker (eventueel deels) houden.

Tip 2: krijg goed inzicht in de totale kosten

Het is heel makkelijk om naar het bedrag onder aan de streep te kijken en te concluderen dat het ’te veel’ is, maar écht concrete bezuinigingen kun je pas goed doorvoeren als je precies weet waar die kosten vandaan komen. Zorg voor inzicht in de huidige situatie: wat zijn de totale kosten, hoe reizen medewerkers nu, welke regelingen zijn er? Daarmee kun je een duidelijk en flexibel beleid opstellen.

Tip 3: zorg voor budgetten op maat

De gedachte achter een mobiliteitsbudget is simpel: geef elke medewerker een budget voor reiskosten en laat hem zelf beslissen hoe hij wil reizen. Een goede optie is een budget met een vast deel (mede gebaseerd op de woonwerkafstand) en een flexibel deel (kilometervergoeding voor zakelijke reizen), een mee-ademend budget. Maak bij het vaststellen van de hoogte van een budget de kosten en vergoedingen daarom zoveel mogelijk kilometerafhankelijk.

Tip 4: faciliteer flexibele mobiliteit voor medewerkers

Met een budget en draagvlak ben je al een heel eind, maar medewerkers moeten er ook (anders) mee kunnen gaan reizen. Veel werkgevers kiezen ervoor om dit actief te faciliteren. Denk bijvoorbeeld aan eigen poolauto’s of elektrische fietsen voor zakelijke ritten, zodat medewerkers de eigen auto kunnen laten staan. Of verstrek een mobiliteitskaart aan de medewerkers.

Misschien vind je dit ook interessant:

Van bedrijfsauto naar slimme deelauto

Lees verder
Man rijdt in huurauto.

Huurauto’s efficiënt inzetten voor zakelijk gebruik

Lees verder

Stappenplan voor het regelen van zakelijke mobiliteit

Lees verder

Hoe de CSRD voor jouw MKB relevant is én kansen biedt

Lees verder

Hoe werkgevers het file- en parkeerprobleem kunnen helpen oplossen

Lees verder