Na 16 jaar is de OV-chipkaart aan vervanging toe. Met diens introductie rond 2007 was Nederland internationaal één van de voorlopers op het gebied van in- en uitchecken in het openbaar vervoer, door met één kaart landelijk toegang te geven tot alle aanbieders van trein, tram en bus. Door het vele gebruik was de OV-chipkaart jarenlang zelfs het meest gebruikte betaalmiddel in Nederland. Maar het systeem is nu verouderd en daardoor ook minder veilig. Tijd voor verandering: OVpay komt eraan.

 

Wat is OVpay?

OVpay is het nieuwe in- en uitchecken in het OV. Maar wat is daar anders aan dan onze oude, vertrouwde OV-chipkaart? OVpay is het nieuwe betalingssysteem voor het OV. Het systeem kan straks hetzelfde als wat je nu gewend bent van de OV-chipkaart, alleen dan met meer mogelijkheden en veiliger.

 

Hoe werkt OVpay?

OVpay werkt met dezelfde technologie als je bankpas of creditcard. Dat heeft een aantal voordelen. Met de ‘oude’ OV-chipkaart kon je reizen op saldo, op rekening of door het afkopen van alle ritten. Met OVpay komt daar een mogelijkheid bij: de reizen kunnen direct van je bankrekening worden afgeschreven.

Ook nieuw: OVpay zit niet vast aan een bepaald token, zoals de OV-chipkaart. Dat betekent dat je met OVpay straks ook digitaal kunt inchecken in het openbaar vervoer, bijvoorbeeld met je smartphone of smartwatch. Of je kunt inchecken met je bankpas of je credit card.

 

Nieuwe technologie biedt meer functies

De nieuwe technologie achter OVpay is beter beveiligd en minder fraudegevoelig dan die van OV-chipkaart. Ook zijn er meer technische mogelijkheden: zo wordt het makkelijker om op te waarderen van tweede naar eerste klas en kun je realtime je reishistorie zien, zodat je als reiziger meteen kunt bekijken of je niet vergeten bent in- of uit te checken.

 

Wanneer kunnen we OVpay gebruiken?

De eerste testen met OVpay lopen al. Zo zijn er bepaalde lijnbussen in grote steden waar je met je bankpas of creditcard kunt in- en uitchecken. De eerste echte OVpay-kaarten verschijnen naar verwachting in de loop van 2023. Vanaf 1 januari 2025 is het de bedoeling dat iedereen in Nederland is overgestapt op OVpay en dat de OV-chipkaart niet meer te gebruiken is.

 

Wat merken gebruikers van Reisbalans van OVpay?

Reizigers met een mobiliteitskaart van Reisbalans kunnen gewoon blijven reizen zoals ze dat gewend zijn. Wel zullen de reizigers op termijn een nieuwe kaart ontvangen met de nieuwe OVpay technologie erop. Ook is het bij Reisbalans in de toekomst mogelijk om in- en uit te checken met je smartphone en verschijnen de reistransacties vrijwel direct in de app.

Al met al gaat het nieuwe OVpay zorgen voor laagdrempeligere toegang tot het openbaar vervoer en OV-fiets en meer gebruiksgemak voor gebruikers, zowel bij Reisbalans als daarbuiten. Zodra Reisbalans klaar is om haar klanten over te zetten op het nieuwe systeem, zullen wij hierover verdere informatie verstrekken.